Yhteystiedot

Erkki Helistekangas
Naavakuja 4 B 12
96910 ROVANIEMI
p. 0400-272621
erkki.helistekangas(a)pp1.fi
www.erkkihelistekangas.net
Kuljetusliike Erkki Helistekangas

Uutiset

2.3.2017Keskustan listoilla ehdokkaana kunnallisvaaleissaLue lisää »9.6.2010Kuljetusliike Erkki Helistekangas on perustettuLue lisää »2.10.2008Kotivut käyttöön!Lue lisää »

Uusimmat kuvat

Rovaniemen markkinoilla - Kreikan 'talousriisi'

Torstai 24.3.2011 klo 22.36

Tämä päivä meni Rovaniemen markkinoilla aika tiiviisti keväisessä, vilpoisessa auringonpaisteessa, tuulen tuiverrellessa.

Vanhat Rovaniemen markkinat näyttävät vuosi vuodelta vain kuihtuvan. Kauppiaita oli vähemmän mitä viime markkinoilla. Se puolestaan oli uutta, että jokaisesta puolueesta näytti olevan toimipiste ja vaalimainosten jakajia oli toriyleisön joukossa todella runsaasti.

Käytiinpä siellä keskusteluja myös Etelä-Euroopan ja Irlannin velkajutuista. Etelä-Euroopan talousvaikeudet puhuttavat torikansaa ja kulmakunnan kuppiloita tosi paljon. Yleinen mielipide on melkein 80-prosenttisesti torinkävijöillä se, että ei pitäisi lähteä tukemaan näitä velkakriisissä olevia maita, eikä varsinkaan velkakriisin aiheuttaneita pankkilaitoksia.

On hyvä muistaa, että Suomi liitettiin aikanaan EU:iin hyvin pienellä enemmistöllä. Nyt sitten ollaan tultu tähän tilanteeseen ja ollaan menty takaussitoumuksiin. Näitä takauspäätöksiähän on Suomen eduskunta ollut tekemässä ja lupautunut Kreikan avustamiseen.

Kyllä kait se tavallisen kansalaisen on ilikiä kuunnella, että valtion päättäjät ovat suostuneet näihin laajoihin takauksiin ja sitten meillä oman kansan keskuudessa löytyy sellaisia kohteita, jotka tarvitsisivat kipeästi taloudellista tukea. 

Jos takaaja takaa jonkun lainan, oli se pieni tai iso laina, niin jokainen tietää, ettei se takaaja voi luistaa kesken prosessin sanomalla, etten minä haluakaan sitä maksaa.
Onhan se kylmä tosiasia, että ollaan menty takaamaan sellaista konkurssipesää, joka ei ole kansan mielestä oikea päätös.
Mutta toisaalta tulee muistaa Suomen ongelmat ja köyhyys menneinä vuosikymmeninä ja se kuinka Suomi oli hädän keskellä ja jotui turvautumaan Ruotsin ja muiden valtioiden hyväntahtoiseen apuun, jota virtasi Suomeen ympäri maailmaa.

Monet maat ovat taloutensa sotkeneet ihan samoin kuin yksityishenkilötkin, jotka ovat joutuneet maksukyvyttömiksi ja takaajat sitten maksavat. Takaajan rooli ei aina ole kovin ruusuinen. Kun on allekirjoitus kirjoitettu, niin siinä on velvoitteet ja vastuut, vaikka ne olisivat kuinka kipeitä.

Mielipiteeni aikanaan oli, että Euroopan Unioiniin meno oli virheliike. Nyt ollaan siinä kytköksessä ja yritetään rimpuilla kuin mato koukussa. Näistä takauksista ei mahtane eroon päästä, mutta suuri haave on, että Suomi olisi eräänä päivänä irti näistä liittoutumista.

Etelä-Eurooppalainen väki, heidän kulttuurinsa ja traditionsa, on aivan erilainen verrattuna skandinaaviseen väkeen, joka on reilumpi ja rehellisempi ja jopa selvempi järjestelmiltään. Skandinaaviset tavat eivät tule menestymään noissa maissa. Meidän tulee tulevaisuudessa tehdä sellaisia päätöksiä, että päästäisiin irti noista järjestelmistä.

Tietenkin nämä perustetut vakausrahastot ja Brysselissä keksittävät uudet rahoitusjärjestelmät ovat tässä tilanteessa kaikki tervetulleita.

Kun kuulee maallikkona puhuttavan mijoonista ja miljardeista, niin ei niitä pysty oikein hahmottamaan, vaikka ottais ihan ruutupaperin. - Ihan pyörryttää.

Huvittavinta tässä koko lystissä on, että talousmaailman pyörittäjät ovat finanssialan spesialisteja, joilla pitäisi olla tiedossa rahamaailmaan liikeet ja ennustettavuus. Missä on heidän vastuunsa? He ovat toiminneet ikäänkuin täysin vastuuttomasti.

Mielestäni näitä rahamarkkinoita voisi parhaiten hoitaa joku peräkylän rehellinen ja vastuuntuntoinen Osuuspankin johtaja. Hänen taidoillaan joku Kreikan talous ei olisi joutunut tällaiseen kurimukseen;)

Ennenkuin kesä tulee, niin ehkäpä me ollaan pikkuisen viisaampia ja katotaan, montako valtiota on konkurssissa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kreikka, talouskriisi