Yhteystiedot

Erkki Helistekangas
Naavakuja 4 B 12
96910 ROVANIEMI
p. 0400-272621
erkki.helistekangas(a)pp1.fi
www.erkkihelistekangas.net
Kuljetusliike Erkki Helistekangas

Uutiset

2.3.2017Keskustan listoilla ehdokkaana kunnallisvaaleissaLue lisää »9.6.2010Kuljetusliike Erkki Helistekangas on perustettuLue lisää »2.10.2008Kotivut käyttöön!Lue lisää »

Uusimmat kuvat

Yhteisöllisyys, hyvinvointi, lammaslauma ja paimen

Lauantai 11.10.2008 klo 21.05

Muutama vuosi sitten ajoin Venäjälle rahtia, se on siinä mielessä hyvää hommaa, että on aikaa ajatella.

Kun raamattu puhuu, että 'Vanhurskaus kansan korottaa', niin päättelin, että täytyy näkyä yhteiskunnassa siitä joku selvä merkki, esim. terveytenä, hyvinvointina, pitkäikäisyytenä, jne. Kun ajelin ympäri Suomea, niin huomiotani kiinnitti eräs asia. Kokkolan ja yleensä Pohjanmaan alueella huomasin rukoushuoneita ja kirkkoja ihan muutaman kymmenen kilometrin välein. Siellä oli helluntalaisten, vapaakirkollisten, babtistien ja tietysti peruskirkollisten kokoontumispaikkoja ja muitakin yhteisöjä.

Niinpä päättelyssäni aloin ajatella, että tällä alueella pitäisi vanhurskaudesta aiheutuvat posiitiiviset asiat olla myös yhteiskunnasta mitattavissa. - No oli tosi hyvä työpaikka ja tosi hyvä mahdollisuus kuunnella radiota, Ylen 1:tä, josta tulee hyviä asiaohjelmia. Niin annas olla, taas jossain päin Suomea rekan ratissa istuessani kuulin radiosta asiaohjemaa, jossa käsiteltiin Suomessa eripuolilla olevaa terveystilannetta ja ikärakennetta. -  Olivat päätyneet juuri siihen samaan, jota olin itsekin ounastellut. Tutkijat olivat havainneet, että juuri rannikkoseutu, Pohjanmaa on aluetta, jolla asukkaat ovat pitkäikäisimpiä ja kaikin puolin terveempiä, verrattuna koko Suomen asukkaisiin. Myös PKS-yrittäjyys on siellä runsaampaa.

Tietenkin yksi tekijä on terveellinen ravinto, joka varmaan rannikkoseudulla elävillä on, he syövät ehkä runsaammin kalaa verrattuna muun Suomen asukkaisiin.

Mutta se mitä tutkijat toivat esiin merkittävänä hyvinvointitekijänä, oli kuitenkin yhteisöllisyys. Tietenkin siinä taas on kieli, ym. tekijät, jotka rannikkoalueella yhteisöllisyyttä lujittavat. Uskon kuitenkin vakaasti, että elävät seurakunnat tuovat vanhurskauden kautta siunauksen alueensa elämään ja sitä kautta hyvinvointia.

Itseäni tämä asia kiinnostaa ja olen todella iloinen, että näiden pohdintojen jälkeen pääsin kaupungin valtuustoon ja näillä sektoreilla omalta osaltani olen saanut tuoda tätä, nyt jokaisen huulilla olevaa sanaa, 'yhteisöllisyys'.

Mitä tämä yhteisöllisyys syvimmillään antaa, se on elämän rikkautta. Niinpä rohkaisen kaikkia hakeutumaan tällaisiin seurakuntiin, missä julistetaan Jumalan sanaa, huomiodaan lähimmäisiä ja pyritään toteuttamaan Jeesuksen käskyä 'Rakasta lähimmäistä kuin itseäsi'.

Jeesus puhuu omistaan verraten heitä omiksi lampaikseen. Ja lampaathan ovat yhteisöllisiä, elävät mielellään laumassa, vaikka ovat kaikki erilaisia. Paimen käsittelee jokaista lammastaan persoonana, yksilönä ja paimen ruokkii jokaisen.

Raamatussa kerrotaan Joonasta, että kun hän saarnasi Niiniven kaupungille parannuksen saarnaa ja tämä kaupunki, johtomiestensä johdolla, teki parannuksen ja kääntyi yhdessä Jumalan puoleen, niin koko kaupunki pelastui.

                    ********************'

Vastakohta tälle on oman edun tavoittelu, rahan tavoittelu, kilpailu paikasta yhteiskunnassa hintaan mihin hyvänsä. Siinä ei paljon toisen ihmisen kunnioittamista ajatella.

Myös tämän päivän ikään kuin sivistynyt tapakulttuuri on sitä, että ollaan muka kohteliaita ja viisaita, korostetaan yksilön vapautta ja oikeutta tehdä mitä haluaa. Ja kaikkialta sitten tulvii virikettä mitä haluta. - On unohdettu, että vapaus ja vastuu kulkevat käsikädessä.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yhteisöllisyys, hyvinvointi, lammaslauma