Yhteystiedot

Erkki Helistekangas
Naavakuja 4 B 12
96910 ROVANIEMI
p. 0400-272621
erkki.helistekangas(a)pp1.fi
www.erkkihelistekangas.net
Kuljetusliike Erkki Helistekangas

Uutiset

2.3.2017Keskustan listoilla ehdokkaana kunnallisvaaleissaLue lisää »9.6.2010Kuljetusliike Erkki Helistekangas on perustettuLue lisää »2.10.2008Kotivut käyttöön!Lue lisää »

Uusimmat kuvat

Kittilän Baariparlamentti ja lapinluonnonvarat

Perjantai 11.3.2011 klo 23.11

Koitti keskiviikko. Lapin Kansan pyörittämät baariparlamentit alkoivat Kittilästä. Parlamentti oli järjestetty Nesteen huoltoasemalle, jonne oli kokoontunut eri puolueitten paikallisia edustajia. Kristillisdemokraateista minä olin Rovaniemeltä.

Kittilä on minulle erittäin tuttu paikka nuoruudestani. Kävin levyseppä-hitsaajaksi siellä ammattikoulussa. Siihen aikaan Kittilä oli tosi pieni kylä, ei ollut lentokenttää, eikä Levin ympärillä olevia rakennelmia, puhumattakaan kaivoksista. Tänä päivänä niin Levi- kuin Aakenustunturit nousevat Kittilän suurina maamerkkeinä.

Lapin Kansasta oli kysymyksiä heittelemässä toimittaja Juko Kurppa ja toimittaja Pekka Rytkönen kirjasi ehdokkaiden ajatuksia lehtiöönsä.

Paikalle oli saapunut jonkin verran Kittilän ihmisiä ja parasta oli, että oli mukana muutama nuori kuuntelemassa. He ovat tulevia päättäjiä aikanaan. Heidän kanssaan oli vielä tilaisuuden päätyttyä ihan antoisat keskustelut.

Keskustelua käytiin tuulivoimalan rakentamisesta, Ounasjoen latvoille rakennettavista tulvasuojelualtaista, kaivostoiminnasta ja matkailusta. Minun mielestäni tulvasuojelualtaat olisivat ihan tarpeelliset. Ne eivät tuhoaisi luontoa, vaan sopisivat Lapin alueelle.

Kaivostoimintaan suhtauduttiin kauttaaltaan myönteisesti. Kaivoksista puhuttaessa keskusteluun nousivat myös mahdolliset uraaniesiintymiset. Suurimmalla osalla meistä oli hyvin hatarat tiedot uraanista ja mitä kaikkea siihen liittyy. Yleensäkin kun puhutaan uraanista, käsitellään sitä enemmän tunnetasolla. Mielestäni keskustelussa uraanista ja sen jalostamisesta, pitäisi ottaa esiin enemmän faktatietoja.

Matkailu on Kittilälle erityisen tärkeää. On kaikkien etu, että matkailijoita Lappiin saataisiin. Todettiin lentämisen olevan kallista ja että uusien lentoyhtiöiden tulo markkinoille lisäisi kilpailua ja varmasti lentolippujen hinnat halpenisivat. Se puolestaan lisäisi matkailijoita alueelle.

Minä esitin tuossa tilaisuudessa ajatuksinani, että katsottaisiin muitakin Lapin rikkauksia, kuten puuvarantoja, joita on hyödynnetty etupäässä paperiteollisuudessa. Nyt paperiteollisuuden vähentyessä Lapissa, puun käytön lisäämistä rakentamisessa olisi lisättävä todella runsaasti. Puu sisältää myös erilaisia aineksia, mm. pihkaa ja siitä saadaan myös tervaa. Aikoinaan esim. kannoista tehtiin tervaa. Sillä oli suuri työllistävä vaikutus ja kauppatavarana se oli tärkeää.

Nyt olisi tärkeää ottaa uudelleen nämä aineet ihan tieteellisen tutkimuksen kohteiksi. Näistäkin raaka-ainesta löytyisi nykytekniikoilla monia erilaisia aineita, joita voisi hyödyntää ja jalostaa. Esimerkiksi pihkaa ja öljyjä on käytetty terveysvoiteiden valmistusaineena.

Koivusta saatavalla mahlalla on tänä päivänä suurta kysyntää. Mahlaa voisi jalostaa hyötykäyttöön. Myös marjat jotka kerätään Lapista, jatkojalostetaan melkein sataprosenttisesti muualla kuin Lapissa. Ammoisista ajoista asti on kansa ymmärtänyt marjojen terveellisen vaikutuksen ja arvon. Mustikat, puolukat, kaarnikat, hillat ja karpalot ja pihlajanmarjatkin, niissä olevat eri aineet on huomioitu kansainvölisesti, esim rankalaisessa ja japanilaisessa lääketeollisuudessa. Marjoissa olevat entsyymit ja eri hivenaineet jalostetteuina voidaan käyttää esim. lääkkeissä. Marjojen tieteellistä  tutkimusta ja paikallista teollisuutta tulisi kehittää, jotta nämä luonnonrikkaudet voitaisiin jalostaa Lapissa.

Eikä sovi unohtaa vanhastaan tunnettuja yrttikasveja: väinönputkea, nokkosta, siankärsämöä, puolukan- ja mustikanlehtiä. Ympärillämme kasvaa loputon määrä sellaisia hyödynnettäviä kasveja, jotka ovat puhdasta ja uusiutuvaa luonnonvaraa. Paikkakunnalle olisi saatava sellainen valtion rahoittama tutkimuslaitos, joka tutkisi ja jakaisi tietoa. Sen varaan tulisi kehittää koulutus ja sitä kautta saataisiin työtä ja hyvinvointia.

Me tiedämme, kuinka vähän Lapin marjalitrasta jää Lappiin, kun se myydään jalostamattomana. Jalostusastetta nostamalla marjalitran hinta nousisi arvossaan. Se loisi työtä tutkimisessä ja jalostamisessa ja siihen liittyvässä oheistuotannossa. Mahdollisuudet tällä alueella ovat rajattomat.

En malta olla mainitsematta vielä puhtaissa Lapin vesissä eläviä kaloja. Ravintona Lapin kaloja käytetään ihan hävettävän vähän. Japanilaisilta ystäviltäni olen kysynyt, että minkälaista kalaa he pitävät roskakalana. Heidän mielestään ei ole roskakalaa ollenkaan! Sellainen ammattikunta kuin kalastajat on miltei hävitetty kokonaan sukupuuttoon Lapista.

Tämän kala-aarteen ympärillekin olisi rakennettava kalanjalostusta ja tutkinmusta, miten esim. tämä ns. "roskakala" saataisiin ensinnäkin paikallisten ihmisten ruokapöytiin. Tiedossa on, että Keski-Eurpooppaan menisi joka ikinen ahven, joka saataisiin heidän markkina-alueelleen.

Näihin tarvitsisimme ihan valtiotason rahoitusta, koulutusta ja tieteellistä tutkimusta. Kaikkien luonnonvarojen ainesosasten tutkiminen voisi kasvattaa tietoa, tiedettä ja osaamista ja osaaminen on arvo, jota voidaan jopa myydä.

Viisaat sanovat, että kalaa tulisi syödä vähintään kahdesti viikossa.

Näitä luonnonvara-asioita tutkittaessa näemme niiden rikkaudet. Minä uskon, että tässä olisi yksi ratkaisu sille, että nuorten ei tarvitsisi paeta etelään. Tänään ja tulevaisuudessa Lappi voi tarjota tuleville polville herkulliset olosuhteet ja elämisen mahdollisuudet näiden Lapin luonnossa olevien rikkauksien esiin kaivamisella ja niiden jalostamisella lopputuotteiksi. 

Luonto, kaivostoiminta ja matkailu, sekä muut luonnossa kasvavat rikkaudet - aukaiskaamme silmämme ja nähkäämme nämä aarteet, joiden keskellä me elämme puhtaassa luonnoossa!

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kittilä, Baariparlamentti,