Yhteystiedot

Erkki Helistekangas
Naavakuja 4 B 12
96910 ROVANIEMI
p. 0400-272621
erkki.helistekangas(a)pp1.fi
www.erkkihelistekangas.net
Kuljetusliike Erkki Helistekangas

Uutiset

2.3.2017Keskustan listoilla ehdokkaana kunnallisvaaleissaLue lisää »9.6.2010Kuljetusliike Erkki Helistekangas on perustettuLue lisää »2.10.2008Kotivut käyttöön!Lue lisää »

Uusimmat kuvat

Työpaikkailmoitus

Torstai 29.10.2020 - Erkki Helistekangas

Typaikkailmoitus-kirkkoherranvaalit.jpg
Aikaa on kulunut, eikä ole tullut sivustoa paljon täydennettyä.

Rovaniemellä on kirkkoherran vaalit ja mediassa on käyty paljon keskusteluja. On ollut ihan asiallisiakin mielipiteitä, mutta on myös ollut törkeää kirjoitteluakin ehdokkaista ja heidän uskoskaan.
Tässäpä kaksi Raamatun kirjoitusta, jotka kuvaavat seurakunnan kaitsijan virkaan pyrkivän ominaisuuksia ja tehtävän luonnetta ja päämäärää.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kirkkoherranvaalit, kaitsija, paimen

Työtaisteluista

Tiistai 6.3.2018 klo 21.49 - Erkki Helistekangas

Maailma on täynnä taisteluja. - Oma lajinsa ovat nämä työtaistelut. Nykyisin tuntuu että asioidenhoito alkaa lobbauksella. Annetaan jo lakkovaroitus median kautta ennen kuin palkkaneuvotteluja on edes aloitettu. Se on ”ilikiä” ennakkoasetelma. Luulisi että keskustelukulttuuri olisi jo hiukan kehittynyt, että voitaisiin keskustelua avata muullakin tavoin kuin ”lakko, lakko, lakko…”. - Palkkoja pitäisi aina vaan korottaa, lomia ja etuisuuksia lisätä. Kapinoidaan, järjestetään isoja massakokouksia muka työttömien puolesta, mutta eipä niissä kuitenkaan työttömiä kovin lopulta ajatella. Touhu on itsekästä, pääasiassa ”sak:t ja sen kumppanit” niitä lietsovat. - Tietenkin tämä lakkoilu haiskahtaa jo tuleviin vaaleihin valmistautumiselta.

Jos kokonaisuutta ajatellaan, niin mikä hyöty lakoista jää lopulta työntekijöille ja mikä on hyöty ns. hyvinvointivaltiollemme? Lakot koskevat välillisesti myös muita ihmisiä ja muita ammattialoja. Haitan ja vahingon tekeminen lieneekin tarkoitus. Lakot aiheuttavat yhteiskuntaan aivan valtavia menetyksiä. Eikö olisi parempi muuten selviytyä kuin ”puremalla omaa jalkaansa”?

Arvaappa kuka tässä loppujen lopuksi voittaa? Ei voita kukaan. Lakkoilun aiheuttamat vahingot tulisi arvioida ja panna asianosaiset siitä vastuuseen, tasapuolisesti.

Mitähän kansa sanoisi, jos maanviljelijät löisivät kuukauden lakon? Ei tulisi maitoa eikä juustoa missään muodossa? - Enpä ole kuullut että yrittäjät suunnittelisivat lakkoa saadakseen suuremman hinnan tuotteistaan ja palveluistaan. Yrittäjä ja erityisesti pienyrittäjä ottaa melkoisen riskin ja tekemällä töitä ja taas töitä, työllistää itsensä ja mahdollisesti muitakin. Siinä samalla tulee ylläpidettyä myös yhteiskunnan rakenteita.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työtaistelu, lakko

Kiitos äänestäjilleni!

Sunnuntai 9.4.2017 klo 23.56

Lämmin kiitos äänestäjilleni luottamuksesta. Nyt Keskustan riveissä sain 85 arvokasta ääntä ja Keskusta pysyi suurimpana valtuustopuolueena, 16 valtuutettua. Itse olen varapaikalla ja jäsenenä Liikelaitoksen johtokunnassa.

Kommentoi kirjoitusta.

Heikoin lenkki

Maanantai 3.4.2017 klo 18.27

Presidentti Niinistö nosti jo virkakautensa alussa esiin, että nuoria tulisi pelastaa syrjäytymiseltä ja pitkäaikaistyöttömyydeltä. - Yhteiskuntahan on niin vahva kuin on sen heikoin lenkkikin.

Demokratiaan kuuluvat kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet. Vaalien alla puhutaan äänestämisestä sekä kansalaisoikeutena, että myös -velvollisuutena. Hokema ”hyvinvointiyhteiskunta”, on tullut tutuksi. Jokaisella kansalaisella tulisi olla myös oikeus osallisuuteen ja elämiseen tässä yhteiskunnassa.

Näin vaaliaikaan tuntuu jokaisella puolueella olevan sloganeita, jotka kertovat mm. huolehtimisesta, välittämisestä ja mukana pitämisestä. - Heikko äänestysprosentti kuitenkin huolettaa päättäjiä. Miksi äänestäjät eivät äänestä?
”Ei se vaikuta” tai ”eipä kiinnosta” ja ”helpompi on nukkua”, tulee vastauksina.

Asiat eivät korjaannu ”Kyllä se siitä” -asenteella. - Mitäpäs, kun lupaukset on annettu, jos sitten myös yritettäisiin tehdä jotain niiden mukaisesti?
Mielestäni kansalaispalkkakokeilu ei ole ratkaisu itse syrjäytymiseen. Myöskään lääkäreiden määräämät lääkekuurit ja hoidot esim. masentuneelle ja päihdeongelmaiselle eivät välttämättä auta pitkälle. Valmiita vastauksia jokaiselle ei löydy keneltäkään.

On kuitenkin todistettu luonnossa liikkumisen auttavan, tai ainakin helpottavan elämistä. Voisiko lääkäri esim. kirjoittaa reseptiin lääkkeen sijaan vaikkapa: ”Retki Vaattunkiin kerran kuussa puolen vuoden ajan”? - Heikoimman lenkin tukemiseen tarvitaan koko hyvinvointiyhteiskuntamme resursseja. - Autetaan miestä mäessä eikä mäen alla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: syrjäyneet, työttömät, nuoret

Tyhjät vuokra-asunnot hyötykäyttöön

Tiistai 14.3.2017 klo 10.32

Lappi ja Rovaniemi on tänä talvena saanut kiitettävästi turisteja ja tahti näyttäis vain kiihtyvän. Samalla majoituskapasiteetin riittävyys on tullut ajankohtaiseksi. Monelle matkailijalle on myös tärkeää, että saisi lompakolleen sopivan majoituksen.

Vuosien aikana on kehittynyt perinteisten hotelli- ja motellimajoitusten rinnalle B&B -majoituksia ja nyt maailmalla jo vuosia käytössä ollut airbnb -majoitusmalli.

Rovaniemellä on esim. Kunta-asuntojen omistamia asuntoja ihan tyhjillään. Jos K-A hiukan satsaisi majoituspalveluun, niin tämmöiset tyhjät kerrostaloasunnot saataisiin käyttöön ja jonkinlaiseen tuottoonkin. Isot huoneistot voisi vuokrata ryhmille. Työvoimaa saisi vaikka Varamiespalvelusta, tai alan yrittäjiltä. 

1 kommentti . Avainsanat: airbnb, vuokra-asunnot

Niskanperä - Imari risteysalueet kuntoon

Torstai 9.3.2017 klo 22.43

Suomessa on etelään keskitetty asumista ja teollisuutta. On alettu käyttää nimeä ”metropoli”, jonne on valunut väkeä ympäri Suomea. Tietenkin väkimäärä on pannut haasteet tieverkoston rakentamiseksi niin että päivittäinen liikenne voisi toimia turvallisesti. Niinpä sitten tiestön määrärahat on sijoitettu pääosin ”kehä kolmosen” sisälle.
Jokohan nyt olisi Lapin tiestön vuoro? - Jotain sentään on tehty. Nelostien parantaminen Rovaniemen keskustan läpi oli pääosin erittäin hyvä teko. Ainoastaan Lidlin ja Prisman risteys tehtiin ongelmalliseksi. Muutaman sadan metrin matkalla on liikennevaloja enempi kuin tarpeeksi. Liikennevaloja ei olisi tarvittu jos olisi tehty kiertoliittymiä. - Mutta tehty mikä tehty.

Seuraavia korjausalueita olisivat Niskanperä – Imari risteysalueet. Sitä aluetta ei saada turvalliseksi pelkästään 60 km:n nopeusrajoituksella, vaan siihen on ehdottomasti rakennettava eritasoliittymä. Se luo turvallisen liikkumisen alueen asukkaille ja nelostien liikenteelle.
Raha ei liene ongelma, palautettiinhan nelostien urakasta yli jäänyttä tiemäärärahaa, oliko miljoona vai kaksi. Myös liikenteeltä kerätään eri muodoissa joka vuosi  7 - 8 miljardia euroa, luulisi siitä liikenevän jotain tiestön ylläpitoon ja paranteluun tänne pohjoisenkin ”pikkumetropolialueelle”.

Tavoitteena voisi olla, että näillä rahoilla saataisiin läpi Suomen moottoritien kaltainen liikenneväylä. Se nostaisi liikenneturvallisuuden tasoa ja toisi työtä, ainakin maanrakentajille.

Niin, muuten, Jäämeren rataa odotellessa voimme rakentaa turvallisen tiestön ”metropolialueelta pikkumetropolialueelle”, jatkuen Utsjoelle saakka.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Imari, Niskanperä, tienrakennus

Tätä päivää!

Keskiviikko 25.2.2015 klo 23.59

Pikkuhiljaa aletaan antamaan elonmerkkejä.

Viimekirjoittelusta on aikaa ja ympäröivä maailma on muuttunut. On menty useissa asioissa huonompaan suuntaan, esim. Suomen talous on hyrskynmyrskyn. Oma talous on kuitenkin säilynyt kohtalaisessa kondiksessa.

Viimevuosien uutiset ovat käsitelleet enenevässä määrin sotia. Minulla on hyviä kokemuksia Ukrainasta parin vuosikymmenen takaa. Kävin mm. Donetskissa ja näin kuinka maa-alueet olivat viljavia ja ihmiset ystävällisiä. - Nyt siellä soditaan sekä aseilla ja propagandalla, että voimakkaasti erilaisilla talouspakotteilla.

Samaan aikaan Suomea on johtanut kokoomuspolitiikka, jolla ei ole ollut jalat maassa juuri ollenkaan. Suomi on velkaantunut hurjaa kyytiä ja nyt velkaantuminen alkaa olla yli kansakunnan sietokyvyn. Näillä toimilla on aiheutettu tuleville polville melkoinen velkataakka. 

Nyt tämä velkainen Suomi-polo on valmistautumassa taas kerran lööpit täyttäviin eduskuntavaaleihin. Kaikki toivovat maalle johtoa, joka toisi vakauden talouteen ja rauhan vakavasti sairastuneeseen yhteiskuntaan.

Joku Suomessa alkoi aikanaan lanseeraata termistöä: "hyvinvointi". Nyt on huomattu, että hyvinvoinnista ei edelleenkään voida puhua. Terveydenhuollon ammattilaisilta voisi kysyä että kuinka hyvin tämä kansa voi.
Luonnoton moraalittomuus on tässä ajassa noussut ikäänkuin hyveeksi. Se johtaa kuitenkin vääjäämättä kansakunnan rappioon.

Vaikka näiden asioiden toteaminen saattaa ahdistaa, niin ainakin itse olen löytänyt Raamatusta rauhan sanoman, Jeesuksen sanat: "Rauhan minä jätän teille: minun rauhani-sen minä annan teille. En minä anna teille, niinkuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko murheellinen älköönkä peljätkö."

2 kommenttia .

Valtavat Kiitokset Äänestäjät!

Maanantai 29.10.2012 klo 0.25

Valtavat kiitokset kaikille äänestäjilleni ja Onnittelut ennen kaikkea Jarmo Ingetille, uudelle valtuutetulle. Varapaikka ja melko mukava äänimäärä tulivat minun osakseni.

Työtä kuitenkin jatketaan näillä resursseilla kaupunkimme parhaaksi.

Kommentoi kirjoitusta.

Evankeliumi on ilosanoma koko ihmiselämälle

Sunnuntai 14.10.2012 klo 20.33

Tässäpä vilpoisen lauantai-päivän tapahtumia Sampo-aukiolta, jossa olin tapaamassa ihmisiä ja juttelemassa heidän kanssaan.

Aamutuimaan vastaantulijat olivat pääsääntöisesti ulkopaikkakuntalaisia, Oulusta, Vaasata, jopa kauempaakin, olivat olleet Vesa-Matti Loirin konserttia kuuntelemassa.

Pikkuhiljaa alkoi oman kylänkin väkeä ilmaantumaan ja eri puolueiden ehdokkaita. Omalla kohdallani vastaanotto oli hyvä ja sain kertoa Kristillisdemokraattien työstä ja aatemaailmasta. Mainokseni teksti on "Kotikuntani turvalliseksi ja terveeksi evankeliumin voimalla" ja tähän lupaukseen uskallan antaa sadan prosentin takuun että se toimii. Se sopii niin yksilöihmiselle kuin perheelle ja yhteisöille ja koko kaupungille.

Evankeliumi on ilosanoma koko ihmiselämälle. Se on myös hyvä työväline erityisesti tänä aikana kun yhteiskunnan rakenteet ovat päässeet pahasti rapistumaan. Yhteiskunta on todella levoton ja rauhaton ja se heijastuu mihin tahansa sektoriin kaupungissamme mm. talouteen, terveydenhoitoon, jne. Tällaisessa tempoilevassa tilanteessa katoaa päämäärätietoisuus niin kaupungin kuin ihmisten elämän ympyröiden rakentamiseksi.

Vaalipaneeleissa on koko valtakunnan tasolla nostettu keskusteluareenalle kaikki ongelmat, mutta hyvin köykäisiä ovat ne keinot millä voitaisiin puuttua esim. syrjäytymisiin, huostaanottaoihin. Evankeliumi on kuitenkin voima joka toimii näissäkin asioissa. Vaikket uskoisikaan, niin kannattaa kokeilla, se ei maksa mitään ja minä tosiaan lupaan sadan prosentin takuun sen toimivuudesta.

Kommentoi kirjoitusta.

Tästä se lähtee...

Keskiviikko 10.10.2012 klo 22.09

erkin_vaalikuva.gif

Kommentoi kirjoitusta.

Suomeksi sanottuna

Sunnuntai 30.9.2012 klo 23.09

Tässä yks kommentti fb:ssa:

Sokea Jyrki kokomuksineen päät pensaassa hokee mantraa hyvinvointi? Kansamme on korviaanmyöten velassa sekä kansallis omaisuutemme on tölvätty mailmantuuliin näiden hölmöläisten johdolla. Koko kasamme huojuu kuin juoppo kouristuksissaan jälki on sen kaltaista, perhesurmat, abortit, huostaanotot, avioerot, vallanhimo, tälläseen tilaan on kansamme "eliitti" kuljettanut Suomen itsenäisyttä juhliessaan pressanlinnassa kansa on töllöttänyt kun nää örveltäjät kilistelevät litkujaan naamat virneessä. VOI voi Suomi parkaa!

Toinen kommentti fb:ssa

Miks Päkin johtaja Jyrki käsipuolessaan Jutta, seurauksena Iso Mutta. Hyvinvoinnista he haastaa? Miljardeja mailmalle kylvää naamat virineessä tää on mielestään "hyvinvointia"? Voi Voi suomi parkaa sokeat taluttaa nöyrää kansaa! Korviaanmyöten veloissa rypevää suomea jyrki maireassa hymyssä viekottelee ikuiseen mammonan orjuuteen. Jotta näet: useinmiten optikolla käynti riittää!

Kommentoi kirjoitusta.

Hyvää syksyä!

Sunnuntai 30.9.2012 klo 22.53

Hyvää syksyä!
Jospa tähän pikkuisen elonmerkkiä itsestään laittais. Elämä on kulkenut koko kesän työn merkeissä, mikä on ihan hyvä. Työ alkoi Itä-Lapista ja välillä käytiin Länsi-Lapissa ja viimeinen keikka oli Ivalossa. Välipäivinä sitten Rovaniemen seutuvilla.

Maisemat matkalla ovat olleet tosi hulppeat, mutta kauneuden keskellä pistää silmään, kuinka Lapin tiestön kunto on säälittävässä tilassa. Se osoittaa mitä päättäjämme arvostavat. Vuosikausia on riistetty Lapin määrärahoja Etelä-Suomen hyväksi. Hyvä on, että itse voi tuon todeta omin silmin, sillä Vallassa olevat poliitikot ovat lupailleet Lappiin milloin rautateitä Sallaan, Venäjälle, pohjoiseen, milloin mitäkin. Ne ovat kuitenkin köykäisiä ja perättömiä vaalihöpinöitä.

Nyt kun ollaan valmistautumassa kuntavaaleihin ja on tullut vastatuksi muutamiin vaaligalluppi-kyselyihin, niin tuntuu, että suurin osa kysymyksistä on toisarvoisia kysymyksiä.

Tiedämme kaikki että Suomen valtion velanotto on ollut hurjaa, taitaa olla jo 90 miljardia. Rovaniemelle yhdistymisen jälkeen asetetut taloustavoitteet lähtivät aluksi melko hyvin etenemään, mutta nyt on selvää että talous on aika velkainen. Nyt kaikkien pitäisi kiinnittää huomiota erikoissairaanhoidon kulujen jatkuvaan kasvamiseen. Jos oikein muistan niin lukemat hipovat jo 60 miljoonaa.

Keskuudessamme elää lukematon määrä nuoria, jotka ovat työttömiä ja huolestuttava määrä sekä nuoria että vanhoja on syrjäytynyt täysin miltei oman onnensa nojaan.
Samaan aikaan ikäänkuin muoti tai ideologia on, että jos kaupunkiin suunnitellaan jotain hanketta tai rakentamista, joka toisi työtä ja leipää, niin kaupungistamme löytyy pieni ihmisryhmä, joka äänekkäästi jarruttaa kaiken maailman syillä hankkeita. Talojen kerroskorkeus, väritys tai joku muu muoto otetaan valituksiin syyksi.
Mietin joskus näitä ihmisiä ja heidän intoaan ja energiaa, kuinka he vuodesta toiseen jaksavat olla vain vastustamassa tervettä kehitystä.
Mielestäni nykyaikaisen elävän kaupungin tuntomerkit ovat sellaisia että ympäristöä siistitään, raivataan pois huonokuntoiset ja rapistuneet rakennelmat ja korvataan nykyaikaisilla ja kauniilla rakennuksilla.


Rakennuksia on helppo rakentaa, mutta tässä myllerryksessä nämä rakentajat, monet ihmiset, ovat väsyneet ja uupuneet , eivätkä jaksa juosta mukana kilpailuyhteiskunnassa, jonka vaatimukset ovat korkeat. Näistä ihmisistä on tullut maahan joukko, joka on täysin unohdettu. Heitä ei juuri näy, heidät voi nähdä kun katselee erikoissairaanhoidon yhä nousevia kulumääriä. Näennäisesti meidän kulissimme ovat kunnossa, mutta syrjäytyneet ovat merkki siitä, kuinka kelvottomasti Suomen kansaa on johdettu jo useamman kymmenen vuoden ajan.

Jospa me tätä suojeluintoa alettais kiinnittämään enemmän keskuudessamme eläviin ihmisiin ja alkaisimme yhdessä etsimään heitä ja kulkemaan rinnalla ja tekemään työtä ja ohjaamaan varoja niin, että kaupungissamme jokainen kansalainen löytäisi paikkansa. Se toisi tähän yhteisöön hyvän ilmapiiriin.
Olen joskus esittänyt valtuustossakin, että voitais pyytää koko yhteiskuntaa vaivaavaan syrjäytymiskysymykseen apuja myös paikallisilta seurakunnilta.


Päämineisteri Kataisen hokema mantra "hyvinvointi" on mielestäni käsittämätöntä höpinää. Onkohan kukaan sanonut hänelle Siuomen todellista velkamäärää? Onkohan kukaan näyttänyt hänelle otsikoita, perhesurmia, alkoholismia, avioeroja, abortteja ja kuinka kaikkinainen paha on lisääntynyt? Olisi ihan hyvä jos päättäjät sen energian, tarmon ja varat, joita on käytetty Etelä-Euroopan kasinopankkien tukemiseen, voisivat käyttää resurssien hankkimiseen syrjäytymisen estämiseksi.

Nyt on tulevat kuntavaalit ja valitaan neljäksi vuodeksi päättäjiä jotka joutuvat tekemään kipeitä päätöksiä velkaisessa kaupungissa. Ei voida kaikille pyytäjille omaa urheiluareenaa rakentaa. - Tässä samassa kaupungissa on vuosikausia nostettu esille urheilupaikat, ja -kentät. On surullista, että ns. syrjäytyneet eivät ole käyttämässä näitä palveluita.

Kunnallisvaaleissahan Rovaniemellä numeroni on 261 ja haluni on rakentaa Rovaniemeä kristillisistä arvoista lähtien.

Kommentoi kirjoitusta.

Kansa on puhunut.

Torstai 21.4.2011 klo 9.24

Suomeen valittiin uudet kansanedustajat. Perussuomalaiset saivat ison JYTKYN. Isot onnittelut Timo Soinille onnistuneesta johtamisesta suureen voittoon. Häviäjiä olivat kok, kes, sdp,vih,vas, Kd. Rkp säilytti asemansa?

Tulosta kun on muutama päivä sulateltu, niin jopa on media syytänyt kansan korviin kuinka kansa ei valinnut oikein ja syytävät kaikenmaailman törkeyksiä vaalivoiton saaneista perussuomalaisista. Ps kun ei halua jakaa suomalaisten veronmaksajien rahoja maailman kasinopelaajille. Nämä pelurit varmaan haluaisivat uudet vaalit niinkuin kävi Irlannissa. Elikkä Euroopan liittovaltiota rakentavat tahot ohjailevat jo nyt kansoja sanoen kuinka on äänestyskopissa käyttäydyttävä..... Silmät ja korvat auki ettei meitä talutella kasinopöydistä valehtelijoiden pelinappuloiksi...

Lapin kansa myös vaihtoi melkosen määrän edustajistaan, onnittelut valituille! Kristillisdemokraatteina saimme hiukan nostettua kannatustamme joka nyt on 1.6%, ei iso mutta ei sitä suolaakaan kovin paljoa keittoon tarvi panna kun makua antaa.

Olen iloinen kaikenkaikkiaan siitä että kansa puhui voimakkaasti ja haluaa suunnan muutosta kansamme johtamiseen..jatkamme Huomiseen Rohkeasti, Rehellisesti, Raittiisti, Ristillisesti...

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: JYTKÝ,

Kiitoksia kaikille tukensa antajille. KIITOS!

Maanantai 18.4.2011 klo 6.46

Noniin, kisat käyty, paljon kiitoksia kaikille tukensa antajille. KIITOS!

Perssut, huikea juttu. Runsaat onnittelut Perussuomalaisille!Erinomainen tulos. Kansa haluaa muutosta.

KD menetti niistä vähistäkin edustajista yhden, elikä nyt eduskunnassa istuu kuusi KD edustajaa. Pelikentillä tällästa tulosta sanotaan tappioksi? No ei hätiä mitiä: Huomiseen Rohkeasti, Rehellisesti, Raittiisti, Ristillisesti..:) :)

Tuli tälle päivälle hyvä päivän sanakin:

Älkää mistään murehtiko, vaan kaikessa saattakaa pyyntönne rukouksella ja anomisella kiitoksen kanssa Jumalalle tiettäväksi, ja Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, on varjeleva teidän sydämenne ja ajatuksenne Kristuksessa Jeesuksessa.
Fil. 4:6-7 KR33/38

Tästä on hyvä jatkaa. - Nyt eikun rukkaset käteen ja varikolle rassaamaan auton polttoainetankkia....

Kommentoi kirjoitusta.

Analyysiä nyt-hetkestä ja huomisesta

Maanantai 11.4.2011 klo 20.06

Elämme mielenkiintoista aikaa. - Jonkunlainen jyrinä ja maankuoren liikkumiset erilaisine pilvineen ovat ympärillämme Haitissa, Islannissa, Chilessä  ja viimeksi Japanissa ja saaneet mielet vakaviksi ihmisten hädän edessä. Samaan aikaan ”taloustsunami” on iskenyt Islannissa, Amerikassa,  Kreikkassa, Irlannissa ja Portugalissa.  Myös arabimaissa ”valtarakenteita vellova tsunami” on vienyt huomiotamme.

Me suomalaiset olemme osaltamme osallistuneet näihin ”tsunamien paikkausoperaatioihin”  takaamalla velkoja ja maksamalla ”osuuksiamme”. Me emme voi kovin pitkästi olla osallisina maailman finanssikriisien automaattipaikkaajina. Olemmekohan me liian hanakasti sitoneet itsemme tähän EU:n talutusnuoraan ja ikään kuin suin päin ollaan jotakin pelastamassa?

Uutisointi on nyt paljolti painottunut kauas, joten tarvitsemme ”optikolla käyntiä”, jotta näkisimme kaiken keskellä myös oman kansamme. Kansaamme on hiljalleen kohdannut jo vuosia jatkunut kansalaisten eriarvoistuminen, perheiden hajoaminen, nuorten pahoinvointi, vanhusten yksinäisyys ja turvattomuus, päihdeongelmat ja syrjäytyminen. Päivittäin jo viidelle nuorelle kirjoitetaan työkyvyttömyyseläkepäätös! – Tämä on hyvinvointivaltiomme kolikon kääntöpuolta ja se näyttää vain lisääntyvän.

Suomea on vuosikymmenet rakennettu ns. suurten puolueiden yksinvallassa.  Epäoikeudenmukainen vaalilaki on varmistanut suurten puolueiden kasvamisen ja ”pönäköitymisen” ja kaventanut mm. Kristillisdemokraattien mahdollisuuksia tulla valituksi eduskuntaan.

Kristillisdemokraattien talouspoliittisia ohjelmia on kuitenkin kiitelty ihan yli puoluerajojen. Olemme myös ajaneet vuosia perheministerin tehtävien perustamista. Ministeriölle kuuluisivat erityisesti perheiden, lapsien, nuorten ja vanhusten asiat, niiden kohentaminen ja arjen elämän helpottaminen. Perhe on yhteiskunnan perusyksikkö, jos perhe voi hyvin, niin silloin koko yhteiskuntakin voi hyvin. Tähän pitäisi laittaa ne miljardit, jotka nyt ollaan syytämässä ulkomaisten pankkien tukemiseen. Emme selviä pitkän päälle, jos kansakuntamme ydin rappeutuu.

Yrittäjyys niitä työpaikkoja luo.  - Lapista osaavaa työvoimaa pakenee etelään ja ulkomaille. Nuoret tarvitsevat töitä ja nyt sitten patistetaan ihmisiä vanhemmasta päästä ennenaikaisille eläkkeille jotta nuoret pääsisivät työhön käsiksi. Mutta työpaikathan eivät ole lopulta rajattuja, vaan meidän tulisi jo koulujärjestelmässämme opettaa nuoria yrittämiseen, tehdä se mahdolliseksi mahdollisimman monelle. Yrittämisen etiikan tulisi tähdätä omaan kohtuulliseen toimeentuloon ja niin, että voisi työllistää jopa muitakin. Liiallinen ahnehtiminen, pääomavaroilla ja optioilla pelaaminen tulisi hylätä. Eläkkeelle siirtyminen olisi oltava joustavaa, sen mukaan miten voimavarat riittävät. Myös työssä jatkamista yli eläkeiän tulisi kannustaa.

Lapissa elämme hienoissa maisemissa, luonnonrikkauksien keskellä. Voisimme täällä elää vesistämme saatavalla sähköllä, luonnonantimien talteenotolla, jalostamisella ja markkinoimisella, matkailulla, porotaloudella, pohjoisen alueen yhteistyöllä. – Tämä vaatii yhteistä ponnistusta, yli puoluerajojen. Jatketaan siis ”huomiseen  rohkeasti, raittiisti, rehellisesti ja ristillisesti!”

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mielenkiintoista, Finassi, Tsunami,

Rovaniemen markkinoilla - Kreikan 'talousriisi'

Torstai 24.3.2011 klo 22.36

Tämä päivä meni Rovaniemen markkinoilla aika tiiviisti keväisessä, vilpoisessa auringonpaisteessa, tuulen tuiverrellessa.

Vanhat Rovaniemen markkinat näyttävät vuosi vuodelta vain kuihtuvan. Kauppiaita oli vähemmän mitä viime markkinoilla. Se puolestaan oli uutta, että jokaisesta puolueesta näytti olevan toimipiste ja vaalimainosten jakajia oli toriyleisön joukossa todella runsaasti.

Käytiinpä siellä keskusteluja myös Etelä-Euroopan ja Irlannin velkajutuista. Etelä-Euroopan talousvaikeudet puhuttavat torikansaa ja kulmakunnan kuppiloita tosi paljon. Yleinen mielipide on melkein 80-prosenttisesti torinkävijöillä se, että ei pitäisi lähteä tukemaan näitä velkakriisissä olevia maita, eikä varsinkaan velkakriisin aiheuttaneita pankkilaitoksia.

On hyvä muistaa, että Suomi liitettiin aikanaan EU:iin hyvin pienellä enemmistöllä. Nyt sitten ollaan tultu tähän tilanteeseen ja ollaan menty takaussitoumuksiin. Näitä takauspäätöksiähän on Suomen eduskunta ollut tekemässä ja lupautunut Kreikan avustamiseen.

Kyllä kait se tavallisen kansalaisen on ilikiä kuunnella, että valtion päättäjät ovat suostuneet näihin laajoihin takauksiin ja sitten meillä oman kansan keskuudessa löytyy sellaisia kohteita, jotka tarvitsisivat kipeästi taloudellista tukea. 

Jos takaaja takaa jonkun lainan, oli se pieni tai iso laina, niin jokainen tietää, ettei se takaaja voi luistaa kesken prosessin sanomalla, etten minä haluakaan sitä maksaa.
Onhan se kylmä tosiasia, että ollaan menty takaamaan sellaista konkurssipesää, joka ei ole kansan mielestä oikea päätös.
Mutta toisaalta tulee muistaa Suomen ongelmat ja köyhyys menneinä vuosikymmeninä ja se kuinka Suomi oli hädän keskellä ja jotui turvautumaan Ruotsin ja muiden valtioiden hyväntahtoiseen apuun, jota virtasi Suomeen ympäri maailmaa.

Monet maat ovat taloutensa sotkeneet ihan samoin kuin yksityishenkilötkin, jotka ovat joutuneet maksukyvyttömiksi ja takaajat sitten maksavat. Takaajan rooli ei aina ole kovin ruusuinen. Kun on allekirjoitus kirjoitettu, niin siinä on velvoitteet ja vastuut, vaikka ne olisivat kuinka kipeitä.

Mielipiteeni aikanaan oli, että Euroopan Unioiniin meno oli virheliike. Nyt ollaan siinä kytköksessä ja yritetään rimpuilla kuin mato koukussa. Näistä takauksista ei mahtane eroon päästä, mutta suuri haave on, että Suomi olisi eräänä päivänä irti näistä liittoutumista.

Etelä-Eurooppalainen väki, heidän kulttuurinsa ja traditionsa, on aivan erilainen verrattuna skandinaaviseen väkeen, joka on reilumpi ja rehellisempi ja jopa selvempi järjestelmiltään. Skandinaaviset tavat eivät tule menestymään noissa maissa. Meidän tulee tulevaisuudessa tehdä sellaisia päätöksiä, että päästäisiin irti noista järjestelmistä.

Tietenkin nämä perustetut vakausrahastot ja Brysselissä keksittävät uudet rahoitusjärjestelmät ovat tässä tilanteessa kaikki tervetulleita.

Kun kuulee maallikkona puhuttavan mijoonista ja miljardeista, niin ei niitä pysty oikein hahmottamaan, vaikka ottais ihan ruutupaperin. - Ihan pyörryttää.

Huvittavinta tässä koko lystissä on, että talousmaailman pyörittäjät ovat finanssialan spesialisteja, joilla pitäisi olla tiedossa rahamaailmaan liikeet ja ennustettavuus. Missä on heidän vastuunsa? He ovat toiminneet ikäänkuin täysin vastuuttomasti.

Mielestäni näitä rahamarkkinoita voisi parhaiten hoitaa joku peräkylän rehellinen ja vastuuntuntoinen Osuuspankin johtaja. Hänen taidoillaan joku Kreikan talous ei olisi joutunut tällaiseen kurimukseen;)

Ennenkuin kesä tulee, niin ehkäpä me ollaan pikkuisen viisaampia ja katotaan, montako valtiota on konkurssissa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kreikka, talouskriisi

Kittilän Baariparlamentti ja lapinluonnonvarat

Perjantai 11.3.2011 klo 23.11

Koitti keskiviikko. Lapin Kansan pyörittämät baariparlamentit alkoivat Kittilästä. Parlamentti oli järjestetty Nesteen huoltoasemalle, jonne oli kokoontunut eri puolueitten paikallisia edustajia. Kristillisdemokraateista minä olin Rovaniemeltä.

Kittilä on minulle erittäin tuttu paikka nuoruudestani. Kävin levyseppä-hitsaajaksi siellä ammattikoulussa. Siihen aikaan Kittilä oli tosi pieni kylä, ei ollut lentokenttää, eikä Levin ympärillä olevia rakennelmia, puhumattakaan kaivoksista. Tänä päivänä niin Levi- kuin Aakenustunturit nousevat Kittilän suurina maamerkkeinä.

Lapin Kansasta oli kysymyksiä heittelemässä toimittaja Juko Kurppa ja toimittaja Pekka Rytkönen kirjasi ehdokkaiden ajatuksia lehtiöönsä.

Paikalle oli saapunut jonkin verran Kittilän ihmisiä ja parasta oli, että oli mukana muutama nuori kuuntelemassa. He ovat tulevia päättäjiä aikanaan. Heidän kanssaan oli vielä tilaisuuden päätyttyä ihan antoisat keskustelut.

Keskustelua käytiin tuulivoimalan rakentamisesta, Ounasjoen latvoille rakennettavista tulvasuojelualtaista, kaivostoiminnasta ja matkailusta. Minun mielestäni tulvasuojelualtaat olisivat ihan tarpeelliset. Ne eivät tuhoaisi luontoa, vaan sopisivat Lapin alueelle.

Kaivostoimintaan suhtauduttiin kauttaaltaan myönteisesti. Kaivoksista puhuttaessa keskusteluun nousivat myös mahdolliset uraaniesiintymiset. Suurimmalla osalla meistä oli hyvin hatarat tiedot uraanista ja mitä kaikkea siihen liittyy. Yleensäkin kun puhutaan uraanista, käsitellään sitä enemmän tunnetasolla. Mielestäni keskustelussa uraanista ja sen jalostamisesta, pitäisi ottaa esiin enemmän faktatietoja.

Matkailu on Kittilälle erityisen tärkeää. On kaikkien etu, että matkailijoita Lappiin saataisiin. Todettiin lentämisen olevan kallista ja että uusien lentoyhtiöiden tulo markkinoille lisäisi kilpailua ja varmasti lentolippujen hinnat halpenisivat. Se puolestaan lisäisi matkailijoita alueelle.

Minä esitin tuossa tilaisuudessa ajatuksinani, että katsottaisiin muitakin Lapin rikkauksia, kuten puuvarantoja, joita on hyödynnetty etupäässä paperiteollisuudessa. Nyt paperiteollisuuden vähentyessä Lapissa, puun käytön lisäämistä rakentamisessa olisi lisättävä todella runsaasti. Puu sisältää myös erilaisia aineksia, mm. pihkaa ja siitä saadaan myös tervaa. Aikoinaan esim. kannoista tehtiin tervaa. Sillä oli suuri työllistävä vaikutus ja kauppatavarana se oli tärkeää.

Nyt olisi tärkeää ottaa uudelleen nämä aineet ihan tieteellisen tutkimuksen kohteiksi. Näistäkin raaka-ainesta löytyisi nykytekniikoilla monia erilaisia aineita, joita voisi hyödyntää ja jalostaa. Esimerkiksi pihkaa ja öljyjä on käytetty terveysvoiteiden valmistusaineena.

Koivusta saatavalla mahlalla on tänä päivänä suurta kysyntää. Mahlaa voisi jalostaa hyötykäyttöön. Myös marjat jotka kerätään Lapista, jatkojalostetaan melkein sataprosenttisesti muualla kuin Lapissa. Ammoisista ajoista asti on kansa ymmärtänyt marjojen terveellisen vaikutuksen ja arvon. Mustikat, puolukat, kaarnikat, hillat ja karpalot ja pihlajanmarjatkin, niissä olevat eri aineet on huomioitu kansainvölisesti, esim rankalaisessa ja japanilaisessa lääketeollisuudessa. Marjoissa olevat entsyymit ja eri hivenaineet jalostetteuina voidaan käyttää esim. lääkkeissä. Marjojen tieteellistä  tutkimusta ja paikallista teollisuutta tulisi kehittää, jotta nämä luonnonrikkaudet voitaisiin jalostaa Lapissa.

Eikä sovi unohtaa vanhastaan tunnettuja yrttikasveja: väinönputkea, nokkosta, siankärsämöä, puolukan- ja mustikanlehtiä. Ympärillämme kasvaa loputon määrä sellaisia hyödynnettäviä kasveja, jotka ovat puhdasta ja uusiutuvaa luonnonvaraa. Paikkakunnalle olisi saatava sellainen valtion rahoittama tutkimuslaitos, joka tutkisi ja jakaisi tietoa. Sen varaan tulisi kehittää koulutus ja sitä kautta saataisiin työtä ja hyvinvointia.

Me tiedämme, kuinka vähän Lapin marjalitrasta jää Lappiin, kun se myydään jalostamattomana. Jalostusastetta nostamalla marjalitran hinta nousisi arvossaan. Se loisi työtä tutkimisessä ja jalostamisessa ja siihen liittyvässä oheistuotannossa. Mahdollisuudet tällä alueella ovat rajattomat.

En malta olla mainitsematta vielä puhtaissa Lapin vesissä eläviä kaloja. Ravintona Lapin kaloja käytetään ihan hävettävän vähän. Japanilaisilta ystäviltäni olen kysynyt, että minkälaista kalaa he pitävät roskakalana. Heidän mielestään ei ole roskakalaa ollenkaan! Sellainen ammattikunta kuin kalastajat on miltei hävitetty kokonaan sukupuuttoon Lapista.

Tämän kala-aarteen ympärillekin olisi rakennettava kalanjalostusta ja tutkinmusta, miten esim. tämä ns. "roskakala" saataisiin ensinnäkin paikallisten ihmisten ruokapöytiin. Tiedossa on, että Keski-Eurpooppaan menisi joka ikinen ahven, joka saataisiin heidän markkina-alueelleen.

Näihin tarvitsisimme ihan valtiotason rahoitusta, koulutusta ja tieteellistä tutkimusta. Kaikkien luonnonvarojen ainesosasten tutkiminen voisi kasvattaa tietoa, tiedettä ja osaamista ja osaaminen on arvo, jota voidaan jopa myydä.

Viisaat sanovat, että kalaa tulisi syödä vähintään kahdesti viikossa.

Näitä luonnonvara-asioita tutkittaessa näemme niiden rikkaudet. Minä uskon, että tässä olisi yksi ratkaisu sille, että nuorten ei tarvitsisi paeta etelään. Tänään ja tulevaisuudessa Lappi voi tarjota tuleville polville herkulliset olosuhteet ja elämisen mahdollisuudet näiden Lapin luonnossa olevien rikkauksien esiin kaivamisella ja niiden jalostamisella lopputuotteiksi. 

Luonto, kaivostoiminta ja matkailu, sekä muut luonnossa kasvavat rikkaudet - aukaiskaamme silmämme ja nähkäämme nämä aarteet, joiden keskellä me elämme puhtaassa luonnoossa!

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kittilä, Baariparlamentti,

"Huomiseen rohkeasti, rehellisesti, raittiisti ja 'ristillisesti' "

Lauantai 5.3.2011 klo 12.26

Eilinen päivä meni Kemin markkinoilla aurinkoisessa säässä jakamassa kristillisdemokraattista ajattelua kemiläisille.

Kemin markkinoilla näkyivät miltei kakki puolueet tuomassa ajatuksiaan toriväelle.

Minun ajatukseni kiteytyvät lyhyeen teesiin: "Me kaikki olemme matkalla tulevaisuuteen". Ja tuolla kansan keskuudessa kävellessäni sanomaksi muodostui: "Huomiseen rohkeasti, rehellisesti, raittiisti ja 'ristillisesti' ". Mielestäni näissä sanoissa kiteytyvät meidän kaikkien tavoitteet.

Rohkeutta tarvitaan. Tätä päivää ja tulevaisuutta me rakenamme jo nyt, vaikkakin elämme epävarmoissa elinoloissa, talouskriiseissä, ym.
Aina on tulevaisuus ja toivo olemassa kaikissa elämäntilanteissa. 

Rehellisyyttä päätöksen tekoon, sillä poliittinen järjestelmä on nyt uskottavuuskriisissä menneitten vuosien vaalirahasotkujen ja -kytkösten takia. Päätöksen tekoon on ujuttautunut ihan italialaiseen tyyliin laaja korruptio. Senpä takia kansan tulisi olla nyt valveutunutta väkeä ja vaihtaa vallanpitäjät uusiin, joilla ei ole rasitteena em. kytköksiä eikä ajatuksenakaan sellaiset.

Raittiutta, raikkautta ja puhtautta kaikille elämän alueille tulisi kannustaa. Raittiiden esikuvien, ihanteiden ja vaihtoehtojen esiintuominen tuntuu kohta vieraalta yhteiskunnassamma. Siksipä suunta on otettava jälleen ylöspäin. 

Kansa on humaltunut ei ainoastaan päihdyttävistä aineista, vaan median kautta vyöryvän negatiivisen uutisoinnin kautta. Ihmisiä piilo-ohjataan hyväksymään elämäänsä ala-arvoisia asioita. Jopa suositussa kotimaisessa, kemijärveläisistä kertovassa TV-sarjassa: "Taivaan tulet", jokaiselle roolihahmolle on työnnetty suuhun tolkuttomasti kirvausta, siinä ikäänkuin ihannoidaan tällaista kirvaavaa elämäntyyliä.

'Ristillisesti': "Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi" -sanat ohjaavat rakastamaan ja arvostamaan kanssaeläjiä ja itseään terveesti ja yhdenvertaisesti. Palataan kristillisyydestä lähtevään maailmankatsomukseen, jolla vanhempamme ovat luoneet hyvinvoinnin perustan ja lisätään kestävien, hyvien asioiden esiintuomista. Lopetetaan kumartaminen tänä päivänä valtaan työntyvälle liberaaliselle humanismille, joka mahdollistaa kaikenlaisen paheellisuuden, joka sitten johtaa moraalittomuuteen ja henkiseen ja hengelliseen rappiotilaan.

Pelkkä humanismi sallii sen että ihmisen ei tarvitse ottaa vastuuta itsestään, eikä toisista. Jos joku haluaa elämäntavoillaan tuhota itsensä, niin siitä vaan ja yhteiskunta maksaa viulut.
Eli ihmisen olisi opittava jo lapsesta kokemaan olevansa rakastettu ja hyväksytty, osana järjestäytynyttä yhteiskuntaa ja opetettava valitsemaan elämäänsä kestäviä arvoja, eikä vain elämään fillinkipohjalla.

Rakennetaan "kalliolle, ei hiekalle", silloin rakennuksemme pysyy ja kestää myös elämänmyrskyt.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rohkeasti, rehellisesti, raittiisti, kristillisesti

Tulevaisuus elämälle

Lauantai 26.2.2011 klo 12.18 - Erkki helistekangas

Ydinvoimaan kielteisesti suhtautuvat tahot puhuvat tuleville sukupolville tulevasta uhasta. No, monesti samat tahot ovat sallimassa ihmisalkujen tuhoamisen ennen syntymää (abortit).

Mielestäni heidän ajatusmaailmansa sekä tavoitteensa ovat todella ristiriitaisia? Toisaalla ollaan muka suojelemassa ja samaan aikaan tuhotaan aborteilla noin KYMMENENTUHATTA Syntyvää ihmistä?

Totta on, että me tarvitsemme ihmisiä: Isiä, Äitejä, Vauvoja, Lapsia, Nuoria, Vanhuksia, Mummoja, Pappoja. Heidän on saatava mahdollisuus elää tulevaisuutta. Sitä tehdään rakentamalla ympäristöä, johon kuuluu niin vesirakentaminen kuin ydinvoiman käyttö energian tarpeidenn täyttämiseen. Siispä sallitaan ihmisten syntyä ja elää! 

Kauhistellaan, kuinka mister Gadaffi surmaa omia kansalaisiaan. Kuitenkin samaan aikaan kaikkialla maailmassa tapetaan puollustuskyvyttömiä ihmisalkuja? Varmasti tuo tapettujen lasten määrä maailmanlaajuisesti on satojatuhansia kun jo ns. Suomi nimisessä "hyvinvointi"valtiossa tuo tapettujen määrä on noin kymmenentuhatta LASTA! - Kauas nähdään, muttei omalle pihalle?                 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: isiä, Äitejä, vauvoja, Lapsia, Nuoria, vanhuksia, Mummoja, Pappoja

Surkuhupaisaa??

Lauantai 26.2.2011 klo 11.59

Surkuhupaisaa on katsella näiden "viherpiipertäjien" sekä muiden luontohaihatelijoiden toimintaa. Nyt nää suuressa "viisaudessaan" ovat sulkemassa mahdollisuuden harrastaa koneellista kullankaivuuta Suomen Lapissa. Samaan aikaan monikansalliset yhtiöt nostavat Lapissa maan aarteita tonnikaupalla ottaen taloudellisen hyödyn itselleen ja Lapin ihmiselle jää tästä bisneksestä vain työpalkka. Samoin aikoinaan tapahtui siirtomaapolitiikan aikana.

Nyt on katseet kiinnitetty epähurskaasti muutamiin konekaivajiin jotka ovat työllistäneet itsensä ja olleet edistyksellisiä uudisraivaajaihmisiä aukoen hyvinvoinnin ovia tulevaisuuteen. Järkyttävää on kuulla, kuinka tälläisilta ihmisiltä ollaan sulkemassa mahdollisuus tehdä TYÖTÄ?

Kultaa on lapinmailla kaivettu ikuisesti ja kaikkina aikoina tämä työ on antanut raatajalleen leivän! Pidän todella käsittämättömänä tälläista politiikan tekoa? Jos samat ihmiset puhuvat työllistämisestä, kuitenkin samalla tehden alotteita ja päätöksiä työn tekemisen kieltämisestä?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kullankaivuu, Kaivosteollisuus.

Vanhemmat kirjoitukset »