Yhteystiedot

Erkki Helistekangas
Naavakuja 4 B 12
96910 ROVANIEMI
p. 0400-272621
erkki.helistekangas(a)pp1.fi
www.erkkihelistekangas.net
Kuljetusliike Erkki Helistekangas

Uutiset

2.3.2017Keskustan listoilla ehdokkaana kunnallisvaaleissaLue lisää »9.6.2010Kuljetusliike Erkki Helistekangas on perustettuLue lisää »2.10.2008Kotivut käyttöön!Lue lisää »

Uusimmat kuvat

Ilmastonmuutos ja markkinavoimat

Sunnuntai 6.2.2011 klo 10.49

Eilen oli Maanystävien ilmastopäivät Sampoaukiolla. Niinpä laittauiduin katsomaan mistä on kysymys. Paikalla oli nuoria, jotka jakoivat Reilun kaupan teetä, joka puolestaan oli hyvää vilpoisassa säässä. Tietysti meitä kansanedustajanpaikkaa tavoittelevia oli saapunut kourallinen. Lehdistöä ja kameramoiehiä oli suurinpiirtein saman verran kuin meitä edustajaehdokkaitakin.

Keskusteluissa nuoret ilmaisivat huolensa maailman ilmanlaadun huonomisesta. Yllätyin heidän myötämielisyydestään mm. vesivoiman lisärakentamisesta, sehän on puhdasta ja uusiutuvaa luonnonvaraa. Esimerkiksi Vuotoksen rakentamisesta olimme samaa mieltä. Simoon tulevan ydinvoimalan kannalla olin minä ja he taas olivat enemmän kielteisiä.

Keskustelin usean nuoren kanssa ja yhteisiä huolenaiheita löytyi tästä globaalista markkinavoimien jylläämisestä ja siitä, kuinka köyhät ja heikot jäävävät huomiotta.
Yhteinen havaintomme oli myös se, kuinka maalilmanpankki ja suuret monikansalliset yhtiöt hallitsevat valtioiden, esim. Afrikan vatioiden luonnonrikkauksia. Sama ilmiö on myös meillä Suomessa. Pääsääntöisesti kaikki kaivosyhtiöt ovat monikansallisia, jotka ottavat mineraalit ja rikkaudet Suomesta. Työn osuus on lopulta suhteellisen pieni. Suurin hyöty menee monikansallisten yhtiöiden kassoihin.

Luontoa koskevat asiat mielestäni löytyvät raamatusta ihan Jumalan antamista ohjeita. Jo paratiisissa Jumala antoi ihmiselle tehtävän I Moos. 2:15 "Herra Jumala otti ihmisen ja pani Eedeniin viljelemään ja varjelemaan sitä." Syntiinlankeemuksen jälkeen I Moos 3:23 "Herra Jumala ajoi hänet pois Eedenin paratiisista viljelemään maata, josta hänet oli otettu." Paratiisi jäi ja nyt meidän tehtävä on viljellä. - Synti on se, joka on vienyt ihmiseltä kyvyn varjella maata ja elinympäristöä. - Tulevista maailmaa kohtaavista tapahtumista raamattu kertoo monin tavoin.
Esim. Luukas 21:25-26 "Auringossa, kuussa ja tähdissä näkyy merkkejä. Meren aallot pauhaavat jylisten, ja maan päällä ovat kansat ahdistuksen ja epätoivon vallassa.
Kaikki lamaantuvat pelosta odottaessaan sitä, mikä on kohtaava ihmiskuntaa, sillä taivaiden voimat järkkyvät."

Mielestäni ympäristöä ja ilmastoa hallitsee ennenkaikkea ihmisten itsekkyys ja ahneus. Se on aikalailla välinpitämätön aiheuttamistaan tuhoista, koska  motiivina ovat äärettömän suuret voitot. Tälle markkinavoimille ihminen on vain väline, joka on valjatettu maailmanlaajuiseen mammonanpalvontaan.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ilmastonmuutos, markkinavoimat

Hyvää Vuotta kakstuhattaykstoista.

Maanantai 3.1.2011 klo 11.23

Hiljaa hiihtäen tulee hyvä latu.

Takana työntäyteinen puolivuosi. Hyvä ja reipas toimintakausi yrittäjänä rakentamassa tätä Suomi nimistä valtiota. Tuli kipattua satoja kuormia uutta asfalttia Lapin murenville teille.

Työ jatkui puolitoista kuukautta Tornion terästehtaan laajennustyömaalla, josta aikanaan syntyy Tornioon yli sata pysyvää työpaikkaa. Terästehdas tarvitsee todella paljon energiaa ja sitä ollaan saamassa Simoon rakennettavasta uudesta ydinvoimalasta. Samalla on tarpeellista saada säätösähköä jota löytyy läheltä elikä vesivoimasta. Niinpä tärkeää on rakentaa niin Kemihaaran (Vuotos) kuin Kollajan altaat. Saamme erittäin siistiä ja puhdasta energiaa kansamme tarpeisiin. Samalla sähkö on hyvä tuote kansainväliseen kauppaamme.

Mitä tulee eduskuntavaaleihin, niin nyt on jo tiedossa kuka vaalien voittaja on, eli kannatustaan jatkuvasti nostava PERUSsuomalaiset. Kristillisdemokraateina meillä on mahdollisuudet hiukan hämmentää polittista eliittiä joka on ajanut kansamme valtavaan velkavankeuteen lisäten tuleville polville maksamista pitkälle tulevaisuuteen. Se olisi tärkeää, jotta voisimme kääntää tämän mielettömän maailman rahamarkkinoiden kumartamisen ja suojella tulevia sukupolvia VELKAVANKEUDELTA.

Yleensäkin suojelu ajatuksena täytyy viritellä kokonaan uudelle käsitteelle. Kysymys kuuluu, mitä me tänään eniten tuhoamme? 
Vastaus 1. Ihmisiä. Mielestäni jokainen selväpäinen kansalainen tajuaa, kuinka kansaamme tuhotaan Järjestelmällisesti Alkoholi MAFIAN toimesta, sillä he ovat saaneet loppareidensa avustuksella säädetyksi lait jotta tämä tuhoaminen saa jatkua... Tämä on yksi tärkeimmistä asioista jonka tuleva eduskunta joutuu ottamaan käsittelyyn itsenäisesti ilman ALKO MAFIAN määräystä!

Jatkuu... 

Kommentoi kirjoitusta.

Tehtävät vaihtuvat...

Maanantai 8.11.2010 klo 9.25

Takana on viiden vuoden pesti Kristillisdemokraattien Lapin piirin nokkamiehenä.

Olisin voinut vielä vaalivuoden vetää, mutta porukasta löytyi nuorempaa ja virkeämpää voimaa, niin voi vain sanoa että äänestyksessä parempi voitti. Nyt on Pirkan vuoro halakoa tuulta.

Minulla puolestani on nyt hyvä keskittyä tähän yrittämiseen. Tämä on kuitenkin niin kokonaisvaltaista tekemistä, kun itse on työtekijänsä ja pomonsa.

Samalla voin suunnitella, miten pienyrittäjien asioita voitaisiin parantaa. - Että tällä saralla nyt jatketaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lapin Kristillisdemokraatit

On sairasta säästää terveydestä

Lauantai 25.9.2010 klo 11.09

Terveisiä puoluehallituksen viime lauantaisesta kokouksesta. Samalla osallistuin myös hyvinvointi-seminaariin. Saimme puolueelle uuden logon ja selkeytetyn hyvinvointiohjelman. Toivottavasti logo tuo uutta ilmettä ja väritystä puolueellemme. Hvinvointiohjelma otskolla "On sairasta säästää terveydestä" puolestaan pitää sisällään lähes kaiken, mitä elämään kuuluu. - Ks. Kampanjavideo "Tehoa terveydenhoitoon?"

Mielestäni yksi hyvä suuntaus hyvinvoinnillemme ollut se, että olemme saaneet aikaan tupakkalain ja tupakankulutuksen vähenemisellä on selvä yhteys kansalaisten terveyteen ja sitä kautta hyvinvointiin. Jospa saisimme samanlaiset suositukset myös toiselle isolle ongelma-alueelle. Eli nyt ovat jo  "savuttomat tilat" arkipäivää, niin jospa yhtenä päivänä voisimme puhua  myös "päihteettömistä tiloista"

Päättäjillä tulisi olla oikea huoli alkoholin turmiollisesta vaikutuksesta yhteiskunnassa. Voisimme itse aloittaa terveemmän mallin ja päättää, että kuntamme kaikki, niin juhla-, kuin edustustilaisuudet ovat sekä savuttomia, että päihteettömiä.

Varmasti yksi merkittävin kansakunnan tapahtuma on linnan itsenäisyyspäiväjuhlat. Jospa sieltä aloitettaisiin valtakunnallinen alkoholiton linja. Itsenäisyyspäiväjuhlissa on tapana skoolata shamppanjalaseja ym., voisihan laseissa helmeillä ihan alkoholiton shamppanja tai puhtaasti kirkas ja puhdas suomalainen vesi.

Eduskuntavaalikuumetta nostatetaan. - Tässä joku aika sitten piirihallituksemme piti kokoustaan ja päätettiin julkaista ehdokaslistaa piirin syyskokouksen jälkeen. - Minä kyllä jo ruopaisin nimeni ehdokassuostumuspaperiin ja ajattelin lähteä näihin "työpaikkahaastatteluihin" samoilla eväillä kuin kuntavaaleissakin, eli raittiisti, rehellisesti, rohkeasti ja kristillisesti. - Taidan ottaa sloganin: "Vaalirahhaa otetaan vastaan";)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: terveys, hyvinvointi, alkoholi, tupakka, vaaliraha

Vanhat vaalilupaukset???

Sunnuntai 29.8.2010 klo 20.11

Hiljaa hiihtäen tulee hyvä latu. - Tulevat eduskuntavaalit ensi huhtikuussa on saanut jo median käynnistämään vaalirumban. Sillä ovat jo valmiina voittajat ja häviäjät.

Ihmettelen viime aikoina kovasti uutisoitua Suomen erinomaisuutta maailman valtioiden joukossa. Joku ulkopuolinen sanoo, että teillä on asiat hyvin, mutta siinä ei nähdä sisäpuolelle. Tätä asiaa voitaisiin kysyä myös niiltä ihmisiltä, jotka ovat pitkään olleet työttöminä, tai tekevät pätkätöitä, tai sairaus, tai muu vastoinkäyminen on yllättänyt.

Nyt kun taas poliittinen peli alkaa, niin kohta luvataan kaikki asiat taas hoitaa. Odotettavissa on, kuten ennenkin, työttömien asiat kuntoon, eläkeläisten asiat kuntoon, vanhusten asiat kuntoon, velallisten asiat kuntoon. Jotkut lupaavat laittaa lapsiperheiden asiat kuntoon ja jotkut jopa valtion talouden kuntoon.

Minulla ainakin olisi yksi parannusehdotus, siis ihan moraalinen ehdotus. Kansanedustajien palkkojen alentaminen ja kutakin kansanedustajaa kohti korkeintaan yksi palkallinen avustaja.;)

Sitten, työministeriön joutaisi ajaa alas ja sen byrokraatrttiset järjestelmät tulisi purkaa. Työttömille voisi työttömyyskorvaukset maksaa Kelan kautta. Nykyinen työnvälitysjärjestelmä pitäisi ajantasaistaa, niin että työ ja sen tekijä kohtaisivat. - Yritykset käyttävät nykyään työvoiman vuokrausyrityksiä, koska heidän kanssaan asiointi on paljon sujuvampaa - Valtiollinen työnvälitysjärjestelmä voisi toimia jotenkin samaan tapaan, kuin nämä vuokratyövoiman välitysyritykset jo toimivat.Jos ihmiasellä on mahdollisuus panna aamuksi kello soimaan ja tieto siitä, että päivän työt odottavat häntä, niin sillä on uskomattoman suuri merkitys hänen hyvinvointiinsa. - Tämä passivoiva työllistämisjärjestelmä on suorastaan vammauttanut ja turhauttanut ison määrän kansalaisia.

Työllisyystilanne näyttänee Lapin tulevaisuuden osalta hiukan valoisammalta, jos vireillä olevat kaivoshankkeet saadaan käyntiin ja  mahdollinen ydinvoimala pohjoiseen.Työpaikat takaisivat kunnille verotuloja. Voisimmeko realistisesti ajatella, että eräänä päivänä kaikki "kynnelle kykenevät" olisivat työllistettyjä?  Minä uskon siihen!

Kommentoi kirjoitusta.

Kesää, teiden parantelua, perheiden tukemista

Torstai 19.8.2010 klo 20.44

Kesä on ollut intenssiivistä työskentelyä ja se on hyvä asia. Olen työskennellyt omalla autolla ja ajellut Lemminkäisen asfalttia Lapin teille. Varmasti autoilevat ihmiset ovat huomanneet, kuinka kuinka kesän aikana ovat monet tiekilometrit saaneet uuden asfaltin. Se on kuitenkin vain murto-osa siitä todellisesta tarpeesta, joka tarvittaisiin teiden kuntoon saattamiseksi. Määrärahoistahan se on kiinni.

Sodankylän Kevitsan kaivostie käytiin myös päällystämässä. Kaivosalueella oli työntouhu niinkuin muurahaispesässä. Kaivoksella on paljon koneita ja miehiä töissä valmistelemassa varsinaista kaivoksen avaamista.

Kulkuväylien ja ympäristön rakentaminen me nähdään omin silmin. On korjattu rappeutuneita teitä, mutta myös muuta korjattavaa tässä yhteiskunnassa on. Tärkein korjauksen kohde mielestäni on yhteiskunnan perusyksikkö, perhe. Perinteinen perhemalli on murentumassa.  Menneinä vuosina Suomessa ja Lapissa perheet olivat suuria. Asunnot olivat pieniä, taloudellinen tilanne oli tiukkaa. Yhteiskunnassa oli kuitenkin levollisemmpi tilanne ja perheet pysyivät paremmin koossa. Varoja ei liiennyt kovin harrastuksiin, mutta toimeen vaan tultiin.

Tänä päivänä on isot asunnot, mutta vähän lapsia. On autot millä liikkua ja harrastusmahdollisuuksia joka lähtöön. Kuitenkaan kaiken keskellä ei osata olla tyytyväisiä. Perheet rikkoutuvat, monet lapset joutuvat sijaiskoteihin huostaanotetuiksi.

Markkinatalous vaatii molempia vanhempia uhraamaan elämänsä kodin ulkopuoliseen työhön, jotta jokaisesta kasvavasta ihmisestä tulisi kuluttaja. Tänä päivänä eletään pörssikurssien mukaan ja ihmiset ovat niiden uhreja. Siinä ei ihminen kestä. Tuloksena on masennusta, työuupumusta ja erilaisia vaikeuksia elämässä ja ihmissuhteissa. Ehkäpä kaikkein viheliäisempänä rasittaa kansaa järjettömiin mittoihin kivunnut alkoholin kulutus, yli 10 litraa asukasta kohden vuositasolla.

Nämä ovat yhteiskunnassamme olevia vaikeita asioita, joihin pitäisi jokaisen kansalaisen pysähtyä ja omalta osaltaan alkaa ryhdistäytymään ja havahtumaan ja ymmärtämään, ettei minkään valtion rakenteet kestä tällaista. - Sodat on kestetty, mutta tämä perheiden kriisi on tsunamin kaltainen hyökyaalto, joka tänäkin päivänä valtavana vyörynä vyöryy niin Suomessa kuin ympäri maailmaa. - Siitä ovat merkkinöä  myös valtaisat pakolaisliikehdinnät, ihan tännekin Pohjan perukoille.

Nyt kun on talouslama ja maailman finanssipiireille oli tärkeää Kreikan velkojen maksu. Näissä finanssihommissa tavallinen ihminen on jäänyt täysin vaille huomiota. Odotankin, että milloin valtakunnan päättäjät, poliittinen eliitti, opettelee puhumaan ja tekemään yhtä radikaaleja päätöksiä perheiden hyvinvoinnin parantamiseksi kuin yhdellä istumisella tehtiin Kreikan velkojen maksamispäätökset.

Kesän työn touhujen lomassa saimme pitää vierainamme Murmanskista ja Israelista pienen vanhusten ryhmän. Kesän kohokohtiin sisältyi myös pojan perheen vierailu ja lastenlapset, esikoulun aloittava Avutska ja pian viisi vuotta täyttävä pieni kalastajapoika Otso. Hillasoilla kerkesin pistäytyä ja kun ympäri Lappia olen ajelut, olen huomannut taas, kuinka kaunis maakuntamme on. Myös auringonkukat ikkunamme alla alkavat aukomaan kukkiaan, että mikäpä on ihmisen eläessä.

Kommentoi kirjoitusta.

Tilannekatsausta ja Lapin asioita. - Kohti vaaleja mennään.

Sunnuntai 4.7.2010 klo 18.31

Lapin kesä on jo kerennyt melko pitkälle. - Anteeksipyyntöni, että en ole joutanut tällä palstalla pitkiin aikoihin vierailemaan.

Politiikan kentällä on Suomessa tapahtunut paljonkin, mm. pääministeri on vaihtunut. Olen ajatellut Matti Vanhasesta, että pääministerin tehtävissä oleminen ei ole ollut helppoa hänelle yksityisihmisenä. Media on ollut kimpussa kuin rakkikoirat ja toivotaan nyt, että hänen henkilökohtainen elämänsä saisi rakentua rauhassa.

Meillä Rovaniemellä me kaupunginvaltuutetut olemme luottamustoimista nyt kesälomalla. - Itselläni lomat ovat muuttuneet työksi. Hankin tuossa kesän korvalla kuorma-auton ja perustin yrityksen ja nyt työskentelen eri tietyömailla asfalttia rahdaten. Olen saanut osaltani olla mukana parantamassa Lapin rapistuneita teitä uusimalla asfalttipintoja.

Tulevat eduskuntavaalit tuntuvat vielä tällä hetkellä kaukaisilta, mutta ei ole kuin hetki vain kun on käsissä huhtikuu. Lapistakin olemme Kristillisdemokraatteina lähdössä vaaleihin. Oma ajatukseni olisi asettaa oma ehdokaslista. Tavoitteenamme on saada yksi Kristillisdemokraatti ajamaan etujamme nojaamalla kristillisiin arvoihin. - Jokaiset vaalit ovat haasteita puolueille.

Eduskunta päätti myötää luvat kahdelle ydinvoimalalle ja se on mielestäni ihan positiivinen asia. Näillä päätöksillä tulisimme sähköntuotannossa omavaraisiksi vihdoin viimein. Lappia ajatellen olisi hieno asia, jos toinen näistä voimaloista päätettäisiin sijoittaa Lapin alueelle, eli Simon kuntaan.

Muutenkin työllisyystilanne Lapissa, etenkin louhintateollisuuden alueilla, kuulostaa hyvältä. Mineraalien esiintuominen lisää töitä mm. kuljetusyrityksille ja maanrakennusurakoitsijoille. Se tuo oheistyötä ja hyvinvointia alueelle. Myös satama- ja raideliikenteen uudelleen arvionti ja investoinnit ovat esissä. - Se vaan on negatiivista että monissa kaivosurakoissa omistajina ovat ulkomaiset yritykset ja meille jää hyödyksemme vain se työn osuus.
Jos maailman meno tällä tyylillä jatkuu, niin on itsestään selvää, että Lapissa seuraavat sata vuotta kaivosteollisuus on tosi suuri leivänantaja.

Mitä vesistöihin ja kalastamiseen tulee, niin vihdoin ja viimein olisi nyt agressiivisesti alettava keskustelut kalaportaiden rakentamisesta Kemijoen alueelle. Aikataulutus niin, että seuraavan kymmenen vuoden sisällä olisivat kalaportaat valmiina ihan yläjuoksulle saakka.

Mielestäni Vuotoksenkin rakentaminen olisi, luonnonsuojelua väheksymättä, mutta koko Lappia ajatellen, hyödyllinen ja varsinkin Pelkosenniemi-Savukoski -kuntien alueelle työllisyyttä tuova. Harmillista, että homma on hautautunut joidenkin ääriliikkeiden populistisiin tempoiluihin. - Rakentamista on ajateltava niin, että se on aina mahdollisuus johonkin uuteen.

Yritetään siis ellää kristillisesti ja tulevissa eduskuntavaaleissa on tavoitteena kasvattaa kansanedustajien määrää yhdellä Kristillisellä edustajalla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kaivosteollisuus, Lapin Kristillisdemokraatit, vaalit

ROIN joukkoliikenne??

Keskiviikko 21.4.2010 klo 9.12

Rovaniemellä kansalaiskeskustelussa on puhuttu joukkoliikenteestä. Ironista on, että samat tahot, jotka siitä puhuvat, ovat jatkuvati vaatimassa liikennehidasteita (töyssyjä). Näitä hyppyjä sit on nää neropatit asettaneet bussireitelle. Jos puhutaan joukkoliikenteestä, tarkoittaa se sitä, että täytyy tehdä busseille sellaiset reitit joita voidaan bussilla liikennöidä esteettömästi. Nyt nämä hidasteet todella hidastavat ja niin jää vuoroja ajamatta. Täytyy järjestää vähintään etuajo-oikeuksia bussiliikenteelle.

Rovaniemen kokoinen kaupunki ei tarjoa joukkoliikenteelle matkustajia tasaisesti sillä se kilpailee kovassa lajissa. Haastajina ovat yksityisautot, polkupyörät, rullaluistimet, "potkurit", kävelijät...Ja jos halutaan tosissaan Joukkoliikennettä, niin on välittömästi ryhdyttävä toimiin hidasteiden poistamiseksi. Tämänhetkinen keskustelu aiheesta Rovaniemellä on täysin populistista. Sitä kun pitäis tehä jotakin ja samalla vähän tietää mistä puhuu...

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Joukkoliikenne

Lakko onko Pakko

Keskiviikko 21.4.2010 klo 8.46

Eliittiurheilu, jota pelaavat SAK:oon käskyvallassa olevat työnorjat. Laji on lakkoilu, yleisönä työttömäksi jääneet entiset lakkoilijat? Ei ole näihin lakkokeskusteluihin mahtuneet ajatukset, että jospa pyrkisimme hiukan alentamaan palkkoja, jotta muutama työtön pääsisi ANSIOtyöhön? Nyt on lamat sun muut talousahdingot. En voi käsittää tätä ay:n lakkointoilua. Aivan mieletöntä touhua. Mielestäni kysymyksessä on oppositiopolitikointi SDP kera SAK:n, tietysti siellä seikkailee rinta rottingilla toveri Tennilä "köyhän kansan edustaja"?

Olisi aika työläisten havahtua kenen orjana he seisovat? SAK on tehnyt heistä nenästä vedettäviä SÄTKYnukkeja, pitäen heitä poliittisen vallan pelinappuloina? Nämä sak-mafisot käyttävät aseina ihmisissä asuvaa: itsekyyttä, ahneutta, kateutta, valhetta, jne.. Näitä ominaisuuksia höystäen SAK saa joukkonsa sokeasti tahtoansa tekemään. Kysynpä vaan, onkohan velkaisella Suomella varaa tälläisiin TYPERIIN lakkoihin?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lakko

kaunista musiikkia

Lauantai 22.8.2009 klo 17.28

http://www.youtube.com/watch?v=2WNHUMsYRaQ

Kuuntele ja katso.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hatikva - Toivo

Marjat, marjanpoiminta, köyhyys lähihistoriassamme

Keskiviikko 5.8.2009 klo 22.37

Keskusteluaiheet alkavat olemaan aika vakiot. - Talvella puhutaan moottorikelkan pärinöistä, keväällä puhutaan koirien jätöksistä, kesällä puhutaan muutamasta köyhästä ihmisestä, jotka ovat läsnäolollaan ilmaisseet meille suomalaisille tosiasian, että maailmassa on vielä todella köyhiä, jotka joutuvat kerjäämään. Siitäkös on sitten riittänyt keskustelua.

Itse olen ratkaissut niin, että jos minun tykö on tullut apua pyytävä ihminen, niin olen jotenkin pyrkinyt auttamaan ja jos ei muuta, niin aukaissut lompakkoa ja auttanut kanssamatkaajaa pikkuisen matkaa etteenpäin. Näistä ihmisistä jopa ylin poliisijohto on heitellyt mitä merkillisimpiä arvioita järjestäytyneestä rikollisuudesta ym.

Nyt tämä syyskesän puheenaihe on ollut marjat ja marjastajat. Suomalaiset ovat laiskoja marjankerääjiä siihen nähden miten marjo ja olisi poimittavaksi. Marjoista jää poimimatta marjasta riippuen n. 80-96 % sadosta. Vuonna 2008 luonnonmarjoista kertyi poimintatuloa yhteensä 8,8 miljoonaa euroa. Jos tämä summa olisi lotossa, niin siitä puhuttaisiin jättipottina. Nyt tämä jättipotti lepää tuolla metsissä. Porukalla me se jättipotti saataisiin, jos vaan toimeen ryhdyttäisiin.

Tätä taustaa vasten en osaa käsittää viime aikojen keskusteluissa noussutta ulkolaisten marjanpoimijoiden panettelua. Viime lauantaina itse kävin hillassa. Korpihillaa saatiin vaimon kanssa vajaat kolme litraa. Tapasimme siellä myös thaipoimijaryhmän ja moikkasimme iloisesti. Havaitsimme,että kyllä metsään mahtuu lisää poimijoita.

Muistelen 50, 60 -lukuja, kun suomalaiset lähtivät leivän perässä Ruotsiin ja ruotsalaiset ottivat avosylin vastaan ahkerat suomalaiset työntekijät. Oliko sitten 70-luvun loppua, 80-luvun alkua, kun sankoin joukoin suomalaisia meni Norjaan kalatehtaille töihin ja heidätkin otettiin avosylin vastaan. Me suomalaiset olemme ajoittain ihan köyhyydestä ja nälästäkin johtuen joutuneet lähtemään, joskus merten taakse, joskus vähän lähemmäksi.

Olemme kuitenkin vaurastuneet hiukan ja useat suomalaiset ovat suunnanneet lomamatkansa esim. Thaimaan lomarannoille, koska siellä on halpaa ja tavallinen suomalainenkin voi elää Thaimaassa ruhtinaallisesti. Hyvä, että joku suomalainen yritys, joka on ymmärtänyt tuon metsissämme makaavan miljoonaomaisuuden arvon, on antanut mahdollisuuden ja on kutsunut näitä ulkomaisia poimijoita keräämään tuota arvokasta aarretta metsistämme. Ne marjat, jotka ulkolaiset poimivat, eivät ole minulta eikä sinulta pois.

Niin kuin meidän työpanoksemme on ollut tärkeä Ruotsin, Amerikan, Kanadan, Norjan talouksillelle, niin samoin meidän tulee nähdä tämä marjanpoiminnan tärkeys, kun siitä nyt vain murto-osa saadaan poimituksi. Vastavuoroisesti se tulo jonka poimijat saavat kovalla työllä kokoon, helpottaa heidän elämäänsä jonkin verran.

Mielestäni meidän tulisi vieraanvaraisuuttakin osoittaa niin Romaniasta, Bulgariasta ja muualtakin tulleille kerjäläisille ja ennen muuta Thaimaasta tulleille ahkeroille poimijoille. Tämä hyvinvointi, mikä meillä nyt on, se on vuosien, vuosien työ ollut. Mainitsen vaan muutamia esimerkkejä oman aikani menneisyydestä: kouluruokailua ei 50-60 -luvuilla ollut täydellisenä, vaan voileivät ja maidot piti itse tuoda, samoin koululla jaettiin kenkiä ja vaatteita tarpeeseen. Kun opetustarkoitukseen tarvittiin televisio, eikä kunnalla ollut rahaa niin siihen kerättiin junalasteittain keräyspaperia ja niistä saaduilla rahoilla ostettiin televisiot. Koulun keittiölle käytiin koko koulun voimin keräämässä marjoja metsästä.

Suomi oli köyhä kansa ja nyt jos meidän keskuuteemme tulee muutama köyhä, niin pyritään muistamaan, että meillä oli samanlainen köyhyys koko kansana. - Toivottaisin tervetulleeksi meille näitä ulkolaisia, kaikille tilaa riittää!

Muutenkin tuntuu olevan tällainen yleinen kielteisyys kaikkeen, oli se kaivotoimintaa, voimalaitoksia, rakentamista, niin löytyy aina joku ryhmittymä, joka on sanomassa, että ei meille tarvita, ei, ei, ei. - Pitäisi muistaa, että jokainen uusi hanke on mahdollisuus.

Lähetään kaikki nyt sitten joukolla marjaan ja syksy tuo myös sienisadon. - Metsään menemällä voitat varmasti, saat marjoja ja sieniä ja mikä parasta, kunto kasvaa ja mieli virkistyy.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Marjat, marjanpoiminta, köyhyys lähihistoriassamme

Jerusalemin tiellä 10.7.2009

Torstai 23.7.2009 klo 20.19

Tulipahan käydyksi taas ihan Jerusalemissa saakka, todistettavasti!!

jerusalemin_tiella.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jerusalemi

Hirvi, hirvikärpänen ja ilmastonmuutos

Torstai 23.7.2009 klo 20.04

Tässä lomalla on ollut aikaa tarkkailla luontoa. Ja päivänä muutamana kuleksin metsällä, lämmintä oli, mietin, onkohan tämä sitä ilmastonmuutosta. - No, sattuipa samaan aikaan samalla alueella hirveän iso kotka, joka siinä suunnitteli evästä poikasilleen. Tää kotka mietti päänsä puhki, mistä löytäisi purtavaa.

No, ilmaston muutoksestakohan johtui, että juuri etelästä muuttomatkalla oleva hirvikärpänen lenteli kuusenlatvojen korkeudella. Sekin oli etsimässä ravintoa. Siinä oli nyt kehittymässä mielenkiintoinen tapahtumaketju.

Eipä aikaakaan, kun hirvikärpänen näki kuusikon katveessä ison hirven rouskuttelemassa isolla turvallaan viime keväänä istutettuja männyntaimia ja sekaan meni myös koivunlehtiä välipalaksi. Hirvikärpäsen aikeista tietämättä, tuo teräväkatseinen kotka oli jo iskenyt katseensa tuohon etelästä liihottelevaan tulijaan, hirvikärpäseen. Ja niin tämä luonnon monimuotoinen ravintoketju alkoi kehittyä. Hirvikärpänen aloitti syöksyn kohti hirven niskavilloja. Samaan aikaan myös kotka oli valintansa tehnyt. Saalis tulisi olemaan hirvikärpänen.

Hirvi tunsi yht´äkkiä niskassaan ikävän nipistyksen ja siinä samassa hirvikärpänen näki sivusilmällään, kuinka kotkan tumma varjo lähestyi. Se näki kotkan paljastetut kynnet. Siitä säikätäneenä hirvikärpänen pureutui yhä syvemmälle hirven niskaan. Hirvi parkaisi ja sen suusta tipahti iso tuppo männyn vuosikasvua. Ja samassa olivat myös kotkan kynnet hirvikärpäsen ruumiissa kiinni. Kotka ajatteli, että otan vaan vähäpätöisen välipalan nyt pesään vietäväksi. Mutta hirvikärpänenpä takertui yhä voimakkaammin hirven niskaan. Vaan eipä kotkakaan aikonut luovuttaa saalistaan, vaan jatkoi tuulen pieksämistä hirveän suurilla kotkansiivillään.

Niin tapahtui että kun hirvikärpänen ei ollut hellittänyt otettaan hirvestä, niin hirvikärpänen ja hirvi nousivat ilmaan kotkan riuhtoessa siivillään. Hirven koivet vaan irtosivat maasta ja kotkan matka pesälle jatkui hirven mylviessä ja hirvikärpäsen suristessa.
Kotka jatkoi nousemistaan ja pääsi vihdoin pesälleen, jossa kotkanpoikaset olivat jo suut ammollaan odottamassa päivällistään. Siinä tulikin kotkanpoikasten ruokalistalle ilmastonmuutoksen johdosta alueelle eksynyt hirvikärpäspoloinen ja kylkiäisenä ehta hirvi. On tämä ihan hirveää, että pienemmät syövät jo isompia.

Sen pituinen se ilmastonmuutosjuttu. - Tämmöisiin havaintoihin me saamme tämän ilmastonmuutoksen vallitessa tottua, että mikään ei ole enää niin hirveää:)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hirvi, hirvikärpänen, ilmastonmuutoa

Vaalirahoitus, journalismi, kesäjuhlat

Tiistai 7.7.2009 klo 18.06

Suomen kesä on nyt parhaimmillaan, eli tavanomainen, lyhyenläntä, vähäluminen - toivossa eletään, että vielä syksyä kohti lämpenee:)
Säätilat ovat niin kuin Luoja ne meille antaa. Minä olen jo tähän ikään tottunut hyväksymään kelin kuin kelin, en paheksu lämpimää, enkä myöskään tällaista viliposempaa. Kaikilla säillä on oma tarkoituksensa.

Polittiikan rintamalla on kanssa pyörinyt nyt monenlaista, päälimmäisenä ehkä nämä vaalirahajutut. Totta on, että kymmeniä vuosia tällainen rahoitus on jo ollut. Jokainen isompi puolue on rahoitusta saanut, kukin omista lähteistään. Tavoitteena olisi tietysti, että jokainen puolue voisi tuoda nämä rahoituskanavansa julukisuuteen. Onhan totta, että niiltä ihmisiltä, jotka ovat kansan puolesta päättämässä, niin heiltä myös odotettaisiin tällaisissa asioissa korkeampaa moraalia.

Nousee tässä toisaalta rooliinsa myös media. Tämän päivän journalismi näyttää pääsääntöisesti olevan ns. iltapäivälehtien tasoa myös ns. laatulehdissä ja -uutisissa. Ei enää löydy tutkivaa journalismia, vaan siirrytään alatyyliin, jossa ovat liikkeellä myös ihan huhut ja juorut. Se ei anna objektiivista ja rehellistä kuvaa valltakunnan asioiden hoidosta.
Journalismikin on siis muuttunut sellaiseksi, että ihmiset houkutellaan ostamaan näitä lööppiuutisia ja valitettavasti ihmiset tukevat tätä tyyliä ostamalla juuri näitä uutisia. Kuvaisinkin tätä tyyliä Asteriksin 'riidankylväjällä'. Media kylvää tätä negatiivista uutisointia, eikä salli kansalle lepoa hetkeksikään. Tämmmöinen riitasoinnun jatkuva ylläpito jo väsyttää. - Mutta sepä siitä. Nyt ovat eduskunnat ja valtuustot kesälomilla.

No, kesällä on tullut latauduttua mm. hengellisisllä kesäjuhlilla. - Tosin siellä on monen hyvän lisäksi nyt tullut muotiin 'metelimusiikki'. Instrumenteilla ja kovaäänisillä saadaan kyllä voimakasta musiikkia, mutta ei ole oikein mieltä ylentävää herätä kauniina kesäaamuna yhtälaiseen basson jumputukseen juhlakentällä. Yritetäänkö saada henkeä aikaan volyymilla?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vaalirahoitus, journalismi, kesäjuhlat

Suuret Kiitokset ja lämpimät onnittelut!

Maanantai 8.6.2009 klo 0.09

Suuret Kiitokset kaikille Sari Essayahin äänestäjille ja tukijoille!

Sydämelliset Onnittelut Sarille!

Sydämelliset Onnittelut Lapista myös Hannu Takkulalle!

Ja kyllä Perus-Suomalaisten Timo Soini ansaitsee myös Onnittelut!

Suomen edustajistossa on nyt useita ihan tunnustuksellisen kristillisesti ajattelevia edustajia, joka on hyvä merkki. Näyttää siltä, että 'vasemmistoajattelu' sai kolauksen. - Kaikesta huolimatta iso kysymysmerkki on EU:n uskottavuus, koska äänestysprosentti jäi  vain rapiaan 40%:in, joissain jäsenmaissa se jäi jopa alle 20%:n.

Perus-Suomalaisten nousun myötä Suomessakin politiikan teko tulee muuttumaan. Tällä vauhdilla Perus-Suomalaiset tulee olemaan varteenotettava hallituspuolue.

Isojen puolueiden havittelman neljännen paikan korjasivat siis Perus-Suomalaiset ja Kristillisdemokraatit. - Maasta se pienikin ponnistaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU-vaalit, Sari Essayah

EU-vaalit, loppurutistus ja matkakokemus Turkin Alanyasta

Lauantai 6.6.2009 klo 21.53

Puheet on nyt puhuttu, lehdet ja prosyyrit jaettu. Minua kiinnostaa nyt Suomen kansan äänestysprosentti, jos se edelleen pysyy alhaisena, niin silloin koko EU on meille suomalaisille 'kupla'. - Lähetään hyvät ihmiset uurnille, siten saadaan tehdyksi kuitenkin jotain ja viedyksi asioita edes pikkuriikkisen eteenpäin.

EU-parlamentin työhön on erinomainen ehdokas numero 183 Sari Essayah. Hän paneutuu työhön samalla tarmolla kuin aikanaan kävelyynkin. Hän asettaa tavoitteet itselleen ja saa myös toiset mukaansa, siitä oli hyvää näyttöä viime mm. kunnallisvaalien alla. Oman vaalityönsä ohessa hän aktivoi yhdessä puoluetoimiston, piirien ja paikallisosastojen kanssa suurimman ehdokasmäärän, mitä Kristillisdemokraateilla on koskaan ollut.

********************

Tulihan tuossa menneen viikon loppuna tutustuttua ystävyyskaupunkiimme Alanyaa Turkissa.
Matka oli minulle tosi mielenkiintoinen ja lisää matkasta kerron hieman myöhemmin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU-vaalit, Sari Essayah, äänestysprosentti

Pandemioista

Sunnuntai 10.5.2009 klo 23.25

Pari viikkoa maailma on ollut varpaillaan pandemiauutisten kanssa. Ja tietenkin pandemiat ovat pelottavia, mutta kuitenkin on "pandemioita", joista ei kovin puhuta. Esim. lapsia kuolee maailmassa nälkään, ripulitauteihin, puhtaan juomaveden puutteeseen, malariaan, ym. jatkuvasti. Vuosittain taitaa kuolla satoja tuhansia, ellei peräti miljoonia ihmisiä nälkään, tauteihin ja käynnissä oleviin sotiin.

Voidaanko myös kutsua pandemioiksi näitä hyvinvointivaltioiden alkoholista johtuvia sairauksia ja kuolemia? Esim. Venäjällä miehiä kuolee puhtaasti alkoholiin niin, että miesten keski-ikä on tippunut alle 60 v. ja kyllä Suomikin tässä "kehityksessä" hyvin mukana pysyy. Samoin Venäjällä ovat katulapset aivan jokapaivää ja meillä siististi hoidetut abortit.

Reaktiot maailmalla tosiaan vaihtelevat, esim. Meksikon sikainfluensasta on seurannut heti karanteenit ja kaikki varotoimenpiteet. Jospa saisimme näihin alkoholiongelmiin ja lasten abortointeihin samanveroiset varotoimet.

Säälittää, ettei päättäjiemmekään joukosta löydy sellaista tahtoa, että tartuttaisiin näihin ongelmiin, hymistellään vaan yksilön vapaudesta.

Tällaisten asioiden keskellä elämme. Meillä on kuitenkin mahdollisuus kääntyä yksilöinä ja kansakuntana Hänen puoleensa, joka antaa tulevaisuuden ja toivon.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pandemia, alkoholismi, abortit

Hyvinvointivaltion pahoinvointia

Keskiviikko 22.4.2009 klo 23.38

Hyvinvointivaltion pahoinvointia

Me valtuutetut saimme kaupungin hyvinvointiraportin ja kaupungin työntekijöistä kertovan henkilöstöraportin. Kun sitä silmäsin, niin mielessäni kyllä käänsin ne "pahoinvointiraporteiksi".
Sisäinen tarkastaja Jari Kotimäki mainitsi raportteja avatessaan, että jokin "kivi on kengässä", josta tämä paha olo ja sitä kautta henkilöstön suuret sairauspoissaolot johtuvat.
Niinpä meidän tulisi henkilöstön kanssa puntaroida, mitkä ovat niitä kiviä ja pyrkiä poistamaan ne, jotta työelämä kävisi helpommaksi.

Nykyään useati diagnosoidaan loppuunpalamisia. Markkinavoimien jyllätessä on monella vaikea selvitä tehokkaan elämän ja työnteon paineissa. Myös agressiivisesti patistetaan kuluttamaan ja ostamaan. - Kun sitten haastattelee vanhoja ihmisiä, jotka ovat nähneet vaatimattoman elämän ja tottuneet tyytymään vähään ja muistaa isiämme ja äitejämme, jotka ovat rakentaneet tämän yhteiskunnan ja hyvinvoinnin, niin tulisi katsoa itseään ja nähdä, miten on ruokaa, vaatteet ja asunto. Tästä riittää myös jakaa maahan muuttajillekin.

Norppia suojellaan, ihmislasta ei

Saimaan norppien elämän puolesta on kansalaisadressit ja kampanjat, joilla halutaan rajoittaa verkkopyydystystä norppien elinalueilla. Kampanjoidaan kovaäänisesti kuuttien oikeudesta syntyä ja se on ihan hyvä.
Mutta sitä suuremmalla syyllä tulisi kampanjoida, että jokainen puolustuskyvytön ihmislapsi saisi myös oikeuden syntyä.

Sotien jälkeen arkkiatri Arvo Ylppö sai kampanjoitua neuvolajärjestelmällä niin, että lasten kuolleisuus Suomessa saatiin minimiin. Perheet olivat isoja, mutta lasten asemaan ja hyvinvointiin panostettiin.
Mitähän Ylppö nyt sanoisi, jos näkisi kuinka huippusairaaloissamme abortoidaan 10000 lapsen elämä. Ja kuinka jo 50-luvulta lähtien on n. 600 000 lapsen elämä päättynyt jo ennen syntymää. - Kyllä elämän kunnioituksen tulisi olla moraalisena perustuksenamme.

Masennus, kansantautimme, mistä apuja?

Ei tarvitse kovin suuria opintoja, jotta voi vetää johtopäätöksiä asiayhteyksien välillä, eli nuoret naiset, 25 v ja alle ovat aborttitilastoissa kärjessä ja samaten masennukseen sairastumisessa. - Monet ahdistuvat ja kärsivät, jopa loppuelämänsä.

Myös on perheitä, jotka kärsivät. 15 000 lasta on huostaanotettu.
Nyt kuulutetaan apuun ns. kolmansia sektoreita, kuten Mannerheimin lastensuojeluliittoa, jne. mitkä ovat tosi hyviä apuja.
Suosittaisin myös Jeesuksen avaraa syliä, jonne voi tulla masentunut, rikkirevitty, epäonnistunut, köyhä, rikas, kuka vaan on elämässään avun tarpeessa. Hänen käsissään voi se mikä on nyt kuin kirous, kääntyä vielä siunaukseksi.

Amerikan presidentit eivät ole häpeilleet toivottaa kansalleen, että "Jumala teitä siunatkoon". Niinpä minäkin toivotan Sinulle tätä Jumalan siunausta, josta sanotaan, että se tekee rikkaaksi.

                    ******************

Ministeri Mauri Pekkarinen lähetti jokaiselle valtuutetulle kirjeen, jossa hän puhui hyvästä ajatuksesta, että "jopa yksittäisen valtuutetun hyvä idea voi koitua menestykseksi ja hyvinvoinniksi".

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvinvointi, pahoinvointi, abortit, elämän suojelu

Toivoa laman keskellä ja kohdatessa

Keskiviikko 4.3.2009 klo 22.42

"Vaikeiden asioiden ajatteleminen on raskasta" toteaa Saarnaaja ja vähän sitä on tässä aikansa ollut. Eikä ole kovin 'blogittanut', mutta kun ei ole hyvä jäädä tuleenkaan makaamaan, niin kirjoittelen tässä nyt taas havaintojani.

                     *************************

Tämä maailman talouskriisikin on saanut ihmiset tajuamaan, että meitä ei ole tarkoitettu tänne lepäilemään, vaan jo syntiinlankeemuksen jälkeen alkoi otsa hiessä työskenteleminen leivän eteen ja sitä se vaan tänäkin päivänä edelleen on. Työtä tehdään niin kauan kuin jaksetaan ja keskustelu eläkeiän nostosta on toisaalta ihan positiivinen ilmiö. Tietenkin sitä työntekoa on voitava helpottaa, kun ikää tulleepi, mutta päälimmäinen ajatus pitäisi olla, että työ on ihan mielenterveydellekin hyvä. Onhan ihansanonta, että "työ tekijänsä palkitsee".

Tämä mammonanpalvonta vaan on luonut sellaisen harhakuvan keinotteluineen päivineen koko maailmaan, että pitäisi saada kaikki mahdollisimman vähällä työllä. On syntynyt ihan kupla, kun olemme eläneet keinotekoisten pörssiharhojen varassa ja on kuviteltu, että ollaan ikään kuin äveriäitä, niin tämä on nyt ihan terveellinen muistutus tästä elämän arjesta. Ehkäpä nyt on hyvä varautua tulevaan työttömyyteen ja yhä lisääntyvään pahoinvointiin. Mutta ne joilla on usko Jumalaan, niin heidän todellinen toivonsa ei ole rakennettu keinotekoisiin mielikuviin, vaan uskovilla on perustukset vahvemmissa aatoksissa kuin tämän maailman rikkaus, kunnia tai mikään saavutus. Toivo, mikä tällä hetkellä on, on se, että maailman kaaoksen keskellä ihmiset alkaisivat kääntymään oikean auttajan, Jumalan, puoleen ja etsisivät ja löytäisivät todellisia elämän arvoja Jeesuksen seurassa.

Tällaisena yksilöihmisenä, kuntapäättäjänä, en voi tuoda mitään poliittista fantasiaa tähän kotikuntamme rakenteisiin, vaan ainut ja oikea suunta millä me voidaan nämä tulevat päivät kohdata, on luottamus yksin ja ainoastaan Jumalaan, sillä raamattu sanoo, että "vanhurskaus kansakunnan korottaa". Minä luotan tähän ja nyt jos koskaan meidän tulisi varoa, että kukaan ei sortuisi elämässään viinan kiroihin. Siihen yhtenä, eikä suinkaan vähäisimpänä esimerkkinä voisi olla Rovaniemen kaupunki, siten, että ei enää ostettaisi viime vuoden tapaan, n. 4500 eurolla viinaa tarjoiluihin.
- Tuskinpa Suomesta löytyy yhtäkään sukua, joka ei olisi maistanut tuota viinan tuomaa kirousta.

Tuleviin päiviin meitä kutsuvat Jeesuksen sanat: "Tulkaa minun tyköni kaikki työtätekevät ja raskautetut, niin minä annan teille levon". Tässä luottamuksessa ja Jeesuksen kutsussa mennään eteenpäin. Lepo Jeesuksessa on sitä lepoa, mitä ihmiset tänään kipeästi tarvitsevat. Nämä myrskyt, jonka tulemme pian kohtaamaan, voimme kohdata sisäisestä levosta käsin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eläkeikä, toivo, lepo

Lautakunta- ja luottamuspaikoista

Keskiviikko 28.1.2009 klo 23.28

Lapin Kansassa olleista Erkki Tikkasen kommenteista sen verran, että en ole häntä missään yhteisissä kokouksissa ja tapaamisissa nähnyt, eikä hän ole sanallakaan tullut keskustelemaan kanssani näistä paikkajaoista. Niinpä ihmettelen hänen menoaan suoraan lehtien palstoille. Ihmettelen myös, että mihin hän nyt tällä "kampanjoinnilla" tähtää.

Itse olen kokenut, että paikkajaot ovat menneet suht´koht´vaalituloksen mukaisesti. Tällä vaalityöllä saavutimme tällaisen tuloksen ja tällä tuloksella ei paljon henkseleitä voi paukutella. Jokainen meistä voi katsoa itseensä, minkälaista vaalityötä teki.  Ennen vaaleja tehty työ tuottaa sen, mitä vaaleissa saadaan. - Vaalit on käyty ja "kansa on puhunut ja pulinat pois". Turha siitä on sitten jälkikäteen ruveta rutisemaan.

Rehellisempää on tehdä työtä omana puolueena  kuin että napsia lautakuntapaikkoja toisen puolueen siivellä. Tottakai teemme sitten yhteistyötä toisten puolueitten kanssa ja eri puolueisiin kuuluvien ihmisten kanssa.

Nyt on taas neljän vuoden vaalityöskentely alkanut. Erkki Tikkasen tyyli ei ole varmastikaan kenenkään edun mukaista työskentelyä.
Sen sijaan tarvitaan aktiivista ja rakentavaa osallistumista puolueemme paikallisosaston ja piirin tasolla kaupungin yhteisten asioiden hoitoon. Siihen toivotan myös Tikkasen Erkin lämpimästi tervetulleeksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lautakunta, luottamustehtävät

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »